BEDRIFTSTEKNOLOGI

Standard for gjenkjenning av ansikter og fingeravtrykk

Spesialister som Miros og Identicator har gått sammen med ledende aktører som Microsoft, IBM, Compaq og Novell i BioAPI Consortium for å sikre standard datagjenkjenning av ansikter og fingeravtrykk.

Eirik Rossen
29. apr. 1998 - 14:01

Hovedhensikten skal være å utvikle standarder for maskin- og programvare som skal brukes i sikkerhetssystemer, slik at du ikke lenger skal være nødt til å huske PIN-koder og datapassord.

Standarder betraktes som påkrevet dersom biometrikk skal bli god butikk. (Amerikanske artikler om emnet bruker gjerne uttrykket biometrics når de skal vise til digitale systemer som gjenkjenner ansikter, fingeravtrykk og liknende. I oppslagsverk betraktes biometrikk som synonymt med biometri eller statistiske studier av biologiske fenomener. I litteraturen om gjenkjenningssystemer avgrenses biometrikk til målbare menneskelige trekk som kan brukes av elektroniske systemer for å gjenkjenne eller bekrefte en persons identitet.) Spesialistene i det nye konsortiet merker at markedet er tilbakeholdent til proprietær spissteknologi.

Miros har et bredt utvalg produkter rundt sin TrueFace Engine, en ansiktsgjenkjenner basert på nevral teknologi. Blant disse er et adgangskontrollsystem og en ansiktsgjenkjenner for minibanker. Miros har allerede strategiske allianser med de ledende aktørene i konsortiet, og dessuten med Sun, Kodak og Cash America.

Identicator Technology ble stiftet så tidlig som i 1971, og har spesialisert seg på gjenkjenning av fingeravtrykk. Det har levert systemer til det spanske trygdevesenet (sju millioner smartkort og 650 utbetalingsautomater), førerkorthåndtering i delstaten Georgia (fire millioner førerkort), og til ulike offentlige betalings- og sikkerhetssystemer samt FBI.

Konsortiet sier det vil åpne seg for andre selskaper som ønsker å bruke den framtidige standarden i sine produkter. Medlemmene kommenterer ennå ikke egne planer innen biometri. Målet for konsortiet er å ha en fullstendig beskrivelse av et programmeringsgrensesnitt (API) og en programerklæring klar i løpet av tredje kvartal i år.

Konsortiet ble kunngjort mandag 27. april, samtidig med at ICSA (International Computer Security Association) fortalte at de første seks kandidatene har bestått kravene i et nytt sertifiseringsprogram for biometriske produkter. Sertifiseringen tar for seg all slags biometrikk, det vil si gjenkjenning ikke bare av ansikter og fingeravtrykk, men også av stemmer, iris og kroppslukt. Blant de sertifiserte er en ansiktsgjenkjenner fra Miros.

ICSA mener sertifisering av biometriske produkter er et viktig vilkår for å åpne markedet, ved siden av pris, tillit hos forbrukerne og standardisering av produktene. Foreningen håper at mer alminnelig bruk av biometrikk kan minske problemer knyttet til den pågående bølgen av "identitetstyverier" som rammer USA og Canada. Amerikanske aviser bringer titt og ofte historier om folk som har mistet eller har fått stjålet sine identitetskort, med den følgen at andre opptar og misligholder lån og andre forpliktelser i deres navn. Særegenheter ved amerikansk lovgivning gjør det svært vanskelig å trekke disse forbryterne for retten, og ofrene opplever store problemer for å få tilbake kredittverdighet etter hvert som de blir svartelistet hos stadig flere kredittopplysningsbyråer.

Den amerikanske regjeringen har subsidiert forskning i biometrikk i over ti år. På BioAPI-konsortiets pressekonferanse uttrykte representanter for blant andre MasterCard og Barclays Bank støtte til standardiseringsprosessen.

Tom Koenig hos Compaq er konstituert som kontaktperson for BioAPI-konsortiet. Han ber om å bli kontaktet per e-post: tom.koenig@compaq.com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.