BEDRIFTSTEKNOLOGI

Standard for matematikk på web

W3C (World Wide Web Consortium) har bedt om å få godkjent MathML, en XML-anvendelse som skal gjøre det mulig å få en felles formidling av matematisk notasjon over verdensveven.

Eirik Rossen
10. mars 1998 - 09:57

XML står for Extensible Markup Language og er den nylig godkjente W3C-standarden som skal være grunnlaget for framtidige noteringsnormer på web.

MathML eller Mathematical Markup Language ble lagt fram som forslag 24. februar i år. En avstemningsrunde skal være gjennomført innen 24. mars, og danner grunnlaget for en endelig avgjørelse seinest 7. april, ifølge W3C.

At MathML er en anvendelse av XML, gjør at framtidige nettlesere vil kunne støtte det uten videre, gitt det rette stilsettet. Dagens nettlesere vil få tilgang til Java-snutter eller plug-ins som lar dem gjengi MathML.

Det er ikke meningen at noen skal bruke MathML direkte for å skrive likninger. I stedet regner man med spesielle verktøy som kan generere den nødvendige koden på grunnlag av enkle og nærmest wysiwyg-orienterte håndgrep lik dem i TeX eller likningsredigererne i moderne tekstbehandlere som Word eller WordPerfect. Det forventes også verktøy som kan automatisk konvertere fra TeX til MathML.

MathML dreier seg ikke bare om notasjon. Hensikten er at MathML skal kunne brukes i anvendelser som krever maskinhåndtering av det matematiske symbolspråket, fra ulike typer vitenskapelig programvare til konstruksjonsprogrammer og talegjengivelse av matematiske uttrykk.

På nettstedet til MathML (se referansen øverst til høyre) finnes mer informasjon, og mange pekere til kommende produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.