BEDRIFTSTEKNOLOGI

Standard smartkort for NC-er

Selskapene bak NC-initiativet ("network computer") er blitt enige om OpenCard, en smartkort-standard for de nye maskinene. Det er usikkert om standarden også vil gjelde pc-er.

Eirik Rossen
1. apr. 1997 - 15:00

Selskapene bak OpenCard Framework er Sun, Oracle, Netscape og IBM. NC-er fra disse selskapene vil støtte OpenCard innen utgangen av året, heter det i en egen kunngjøring.

Hensikten med OpenCard er å tilby brukere et smartkort som gir sikker tilgang og kommunikasjon på enhver NC. Tanken er at NC-er da vil kunne utplasseres på offentlige steder, f.eks. flyplasser og hoteller, og at brukere får sikker tilgang til elektronisk post, applikasjoner og andre ressurser de er vant med fra sitt eget nettverk.

Et smartkort har samme ytre mål som et kredittkort, men inneholder både en mikroprosessor og et internt datalager. Disse kretsene vil være tilstrekkelig til å identifisere brukeren over en eller flere servere.

NC-konsortiet tenker seg at bærbare pc-er gjøres avlegs. IBMs Donna Van Fleet sa på pressekonferansen etter kunngjøringen at det eneste man trenger er et smartkort. Du kjører kortet gjennom leseren på NC-en, taster inn din personlige tallkode, og straks har du tilgang til det samme datamiljøet som på jobben.

Netscapes Eric Greenberg mente du kunne greie deg med ett smartkort av typen OpenCard for en rekke forskjellige funksjoner: ID, tilgang til kontorbygg, tilgang til datanettverk osv.

OpenCard Framework vil innlemmes i NCRP, NC-verdens referanseprofil.

Arkitekturen omfatter støtte for både JavaCard API og for ikke Java-baserte kort. Dessuten støttes PKCS11-standarden for kryptografiske nøkkeltransaksjoner. (Denne standarden blir også innlemmet i Netscape Communicator som skal komme innen juni, ble det opplyst.) Det er mulig at også andre offentlige nøkler kan gjøres til en del av OpenCard.

OpenCard mangler foreløpig støtte til SET-protokollen (secure electronic transaction) som vil være påkrevet dersom offentlige NC-er skal kunne brukes til shopping. Talskvinne Mary Ann Davidson for Oracle understreket at denne støtten skulle innarbeides i OpenCard innen kort tid.

Et vilkår for at OpenCard virkelig skal bety et gjennombrudd, er at smartkortet også kan brukes på pc-er. Dette uttrykkes ikke eksplisitt i standarden, men talsmenn for initiativtakerne forsikrer at det ikke er noe ved den som skulle hindre OpenCard-smartkort fra å brukes på pc-er. De håper derfor at en krig med Microsoft, som leder et arbeid for å standardisere smartkort for pc-er, vil kunne unngåes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.