Standardbasert trådløs HD-video for hjemmet

Trådløs overføring av video i HD-format på tvers av stua, kan snart bli en realitet.

Standardbasert trådløs HD-video for hjemmet

Trådløs overføring av video i HD-format på tvers av stua, kan snart bli en realitet.

Stadig mer underholdningselektronikk i stua bidrar til ledningskaos og mer lagringsplass for støv. Strømkablene, som vanskelig kan erstattes av trådløs teknologi, er i utgangspunktet mer enn nok. I tillegg kommer alle kablene som skal forbinne de ulike enhetene.

Nå kan hjelpen se ut til å være undervei. Tzero Technologies har sammen med Analog Devices annonsert de som skal være markedets første standardbasert, trådløse HDMI (High-Definition Multimedia Interface). Denne skal kunne overføre høyoppløst video og lyd mellom blant annet tv-er, Blu-ray Disc og HD DVD-spillere, spillmaskiner og set-topbokser.

Løsningen er basert på Ultra Wideband-teknologi (UWB). Selv om selskapene ikke er først ute med annonsere en trådløs HDMI-løsning, skal selskapenes løsning være den første som tilfredsstiller kravene satt av Panasonic, Philips, Samsung, Sharp og Sony når det gjelder pakkefeilraten og pålitelighet for forbindelsen. Antall pakkefeil må være færre enn én per to timer med film (10-8)

Den standardbaserte plattformen garanteres å kunne sameksistere med andre WiMedia-enheter. De skal være immune for interferens fra andre trådløse nettverk og husholdningsapparater.

Bill Bucklen, direktør for det avanserte tv-segmentet hos Analog Devices, sier i en pressemelding at selskapet forventer av UWB vil bli standarden for trådløs overføring av HD-video.

Den trådløse HDMI-løsningen består av en sender og en mottaker. Den tar i bruk brikkesettet Tzero TZ 7000 og brikker for JPEG2000-komprimering fra Analog Devices. På sendersiden komprimeres videodataene sammen med lyden. Senderes støtter signaler som HDMI, komponent-video, kompositt video og analog lyd.

Deretter deles den opp i pakker og krypteres, før den blir overført ved hjelp av en RF-brikke. På mottakersiden blir lyd- og videodataene dekomprimert og presentert til mottakerenheten via HDMI-porten. Utsignalene skal være kompatible med HDMI v1.2a. Også full kompatibilitet med HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) skal være inkludert.

Teknologien skal ikke kreve direkte sikt. Dette betyr at signalene kan gå gjennom vegger og på tvers av flere rom. Overføringshastigheten er på maksimalt 480 Mbit/s, gjerne gjennom vegger, hvis avstanden er fem meter eller mindre. En hastighet på 100 Mbit/s skal kunne opprettholdes over avstander på inntil 30 meter, også gjennom vegger.

Evalueringsutgaver av løsningen skal være tilgjengelig for interessenter nå. Full lansering skal skje i november.

Visepresident for markedsføring hos Tzero, Dan Karr, sier til ExtremeTech.com at prisen vil bli lavere enn typiske HDMI-kabler, som fort koster en hel del hundrelapper. Karr antar det kan integreres i konsumentelektronikk for omkring 100 dollar. Selskapet viser også fra separate mottaker- og senderbokser på nettstedet sitt, for bruk sammen med eksisterende enheter.

Til toppen