Standardformat gir dårlig ytelse

Microsoft var med på å godkjenne standardformatet ODF, men mener det gir dårlig ytelse.

Microsoft var med på å godkjenne standardformatet ODF, men mener det gir dårlig ytelse.

Som kjent står Microsofts proprietære grep om dokumentformatene vi bruker mest – til tekstbehandling, regneark og presentasjoner – for fall. OpenDocument Format (ODF) ble nylig, med støtte fra Microsoft, vedtatt som standard av ISO. Selv har Microsoft initiert en prosess som vil føre til at Ecma International godtar ODF-alternativet Office Open XML som standardformat innen utgangen av året, med håp om at ISO vil følge opp slik at verden får to standardiserte XML-baserte formater å velge mellom.

    Les også:

Analyseselskapet Gartner er blant dem som tviler på om ISO vil gå med på å godkjenne to konkurrerende dokumentformater. Det kan bidra til å forklare at Microsoft supplerer sin formelle støtte til godkjenningen av ODF med en kampanje rettet mot ODFs svakheter.

Mannen som fører an i denne kampanjen er Alan Yates, ansvarlig for Microsofts strategi overfor «informasjonsarbeidere». I mars fikk han mediedekning for et innspill om hvor ille det er at ODF-alliansen – Corel, IBM, Novell, OpenOffice.org, Opera Software, Oracle, Red Hat og Sun, blant andre – prøver å hindre brukernes valgmuligheter ved å arbeide for at ODF blir ISOs eksklusive standard for dokumentformater.

Denne uka fikk Yates oppslag i ZDNet UK for et utspill der han kritiserer ODF for dårlig ytelse:

– ODF-dokumenter er så trege i bruk at det grenser mot det utilfredsstillende. Office Open XML-formatet er laget med tanke på ytelse. XML er fundamentalt sett saktere enn binære formater. Derfor har vi anstrengt oss for at kundene ikke skal merke en stor forskjell i ytelse, sa Yates.

Belegget for Yates’ uttalelse er en sammenlikning ZDNet gjorde av OpenOffice.org 2.0 – som bruker ODF – og Microsoft Office 2003s håndtering av sitt eget XML-format.

ZDNet UK lot sjefen for ODF-alliansen, Marino Marcich, ta til motmæle. Han pekte på det åpenbare, at hvordan Office 2003 håndterer sitt private XML-format, sier lite om hvordan Office 12 vil håndtere det nye standardformatet Office Open XML.

Marcich la til at OpenOffice.org ikke er optimert for ODF ennå: Dette arbeidet er i gang, og vil få følger for framtidige utgaver av gratisproduktet.

Marcich pekte dessuten på at ODF-dokumentasjonen er på 700 sider, mens Office Open XML er dokumentert over 4000 sider: Han antok at forskjellen gjenspeiler at det vil være lettere for bedrifter å implementere ODF enn Microsofts alternativ. Dette tilbakeviser Yates: Han mener forskjellen gjenspeiler ODFs manglende funksjonalitet.

Til toppen