JUSS OG SAMFUNN

– Stans salg av norsk toppdomene

Datatilsynet, Forbrukerrådet og Teknologirådet reagerer mot Norids planer.

Operas teknologidirektør og medlem av Teknologirådet Håkon Wium Lie (bildet) har foreslått at .bv brukes som en frihavn for sikre data. Flere reagerer nå mot Norid planer om å tilby toppdomenet til Nederland.
Operas teknologidirektør og medlem av Teknologirådet Håkon Wium Lie (bildet) har foreslått at .bv brukes som en frihavn for sikre data. Flere reagerer nå mot Norid planer om å tilby toppdomenet til Nederland. Bilde: Marius Jørgenrud
17. okt. 2014 - 10:13

Det bor jo bare pingviner der, sa Hilde Thunem i forrige måned.

Norid-sjefen røpet da at de var i forhandlinger om å tilby Norges toppnivådomene .bv på det nederlandske markedet. Ressursen er egentlig satt av til Bouvetøya, men aldri tatt i bruk.

Norge er i den ganske spesielle situasjonen at vi foruten .no også er tildelt toppdomenene .sj for Svalbard/Jan Mayen og altså en egen ressurs for Bouvetøya.

Planene om å forpakte bort .bv er aktualisert ved at i Nederland tilsvarer denne forkortelsen vårt eget AS (aksjeselskap), noe som muligens kan friste hollenderne.

Datatilsynet, Forbrukerrådet og Teknologirådet mener at det vil være uklokt å selge ut denne unike ressursen. Tobokstavs toppdomener vokser ikke på trær.

I et felles brev ber de nå samferdselsministeren om å stanse salget av det norske toppdomenet til utlandet.

De mener Norids planer er «en uheldig bruk av en unik internettressurs» og «kan vanskelig se at en slik leieavtale er forenlig med Norids vurdering av toppdomener som en viktig ressurs for alle deler av samfunnet».

Alle partene, inkludert Norid selv, er enige om at .bv i realiteten blir brukt opp dersom toppdomenet tilbys virksomheter i Nederland. Det vil være en irreversibel handling.

Protestbrevet som ble sendt til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) onsdag dennne uken kan du lese i sin helhet her (pdf).

Norid-leder Hilde Thunem sier til digi.no at de ser ingen grunn til å stanse utredningen av markedspotensialet for .bv i det nederlandske markedet, som deres kolleger i Norids nederlandske motstykke SIFN nå gjennomfører.

Hun fremholder også at de har diskutert den mulige bruken av .bv både med Samferdelsesdepartementet og Post- og teletilsynet.

– [Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet] anser denne bruken av en uutnyttet domeneressurs som et positivt tilskudd til det eksisterende domenemarkedet. Vi ser derfor foreløpig ingen grunn til å stoppe SIDNs utredning av om det finnes et marked for .bv i Nederland innen de grensene som Norids verdisyn setter, forteller Thunem til digi.no.

Ingen har foreløpig konkludert om bruken av Bouvetøya-domenet. Men SIDN er altså i gang med å utrede potensialet. Siste nytt der er at domeneadministratoren i forrige uke gikk ut med en pressemelding som sprer nyheten også i Nederland.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.