JUSS OG SAMFUNN

Stanser utlevering av «Pentagon-hacker»

Britenes innenriksminister lover å sikre Gary McKinnons menneskeretter.

43 år gamle Gary McKinnon krever å bli stilt for retten i Storbritannia. Hans familie frykter at han kan ta sitt eget liv dersom han utleveres til en mulig terrordom i USA.
43 år gamle Gary McKinnon krever å bli stilt for retten i Storbritannia. Hans familie frykter at han kan ta sitt eget liv dersom han utleveres til en mulig terrordom i USA. Bilde: freegary.org.uk
27. okt. 2009 - 12:31

Saken med utleveringen av den såkalte «Pentagon-hackeren» Gary McKinnon tok i går en ny vending: Den britiske innenriksministeren Alan Johnson lovet å stanse utleveringsprosessen og se på nytt helserelatert bevismateriale som er samlet av McKinnons advokater.

Johnson sa at McKinnons juridiske rådgivere har fremmet to typer argumenter mot utlevering til USA, der McKinnon er tiltalt etter terrorparagrafer og risikerer opptil 60 års fengsel.

– Den første er at den offentlige påtalemyndighet skulle ha stilt ham for retten her i landet. Dette argumentet ble avvist av høyesterett i juli, og kjennelsen kan ikke ankes, sa Johnson, ifølge flere pressereferater.

På dette punktet kan altså innenriksministeren ikke gjøre noe. Han åpnet derimot for den andre argumentasjonsrekken. Den bygger på at McKinnon, som lider av Aspergers syndrom, kan bli suicidal dersom han overleveres til en amerikansk domstol.

– Jeg må sikre at hans menneskeretter respekteres. Jeg skal se svært nøye på det nye medisinske bevismaterialet, lovet Johnson.

43 år gamle Gary McKinnon krever å bli stilt for retten i Storbritannia. Hans familie frykter at han kan ta sitt eget liv dersom han utleveres til en mulig terrordom i USA. <i>Bilde: freegary.org.uk</i>
43 år gamle Gary McKinnon krever å bli stilt for retten i Storbritannia. Hans familie frykter at han kan ta sitt eget liv dersom han utleveres til en mulig terrordom i USA. Bilde: freegary.org.uk

Innenriksministeren er også utsatt for politisk press: Britenes utleveringsavtale med USA er politisk kontroversiell, og opposisjonen har tvunget gjennom en gransking ved innenrikskomiteen i underhuset. Komiteen skal holde en høring i saken 10. november. Parlamentsmedlemmet fra distriktet der McKinnon bor, den konservative David Burrowes, har bedt om at utleveringen i det minste må vente til etter denne høringen. Burrowes argumenterer også mot utlevering med henvisning til McKinnons helsetilstand.

McKinnon har aldri benektet at han hacket seg gjennom IT-systemene til USAs forsvarsdepartement i 2000 og 2001. Han har forklart at han jaktet på spor etter UFO-er, og stiller seg uforstående til at han anklages som om han var en del av en internasjonal terroristisk sammensvergelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.