Stanset kriminelt domeneregister

Nettets verste «møkkaspreder» prøvde å snike seg unna med formaliteter.

Stengingen av Estdomains er et lysglimt i kampen mot de organiserte kriminelle kreftene på nettet, mener sikkerhetsguru Mikko Hyppönen i F-Secure.
Stengingen av Estdomains er et lysglimt i kampen mot de organiserte kriminelle kreftene på nettet, mener sikkerhetsguru Mikko Hyppönen i F-Secure. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Nettets verste «møkkaspreder» prøvde å snike seg unna med formaliteter.

Domeneregistraren Estdomains fra Estland har lenge vært kjent som en versting i forhold til å huse kriminelle nettsteder, som spyr ut ondsinnet kode og spam.

Muligheten til masseregistrering av lysskye virksomheter billig gjorde at selskapet vokste i rekordfart, og klarte slik å figurere høyt på listen over Internetts største domeneregistre.

ICANN, den overordnede organisasjonen som administrerer domeneadresser, har jobbet med å stoppe virksomheten, men det har vist seg vanskelig.

For to uker siden kom beskjeden at de skulle stenges.

- De har i lengre tid forsøkt å stenge ned Estdomains. Da selskapets eier Vladimir Tsastsin ble dømt for kredittkortsvindel fikk ICANN endelig en mulighet for å stoppe dem, fortalte sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen fra F-Secure på en konferanse i Oslo nylig.

Tsastsin er i tillegg dømt for hvitvasking av penger og dokumentfalsk.

Hyppönen dro frem nedstengingen av selskapet som et lysglimt i kampen mot de organiserte kriminelle kreftene som boltrer seg på internett.

Avgjørelsen ble imidlertid utsatt i påvente av en telefaks fra Estdomains-sjef Konstatin Poltev, som argumenterte med at den dømte Vladimir Tsastsin ikke lenger leder selskapet.

De forsøkte seg også med at domavsigelsene i estisk rettsvesen var anket og sånn sett ikke endelige.

Dette trekket fungerte ikke, og i et svarbrev bekrefter ICANN sine planer om å fjerne akkrediteringen av Estdomains. Dette vil ifølge ICANN skje 24. november 2008.

Avgjørelsen vil ventelig bli kroken på døra for den estiske virksomheten, og skjebnen til de 281.000 registrerte domenenavnene de huser er nå uviss.

Til toppen