VDSL

Står klar med fiberfart over kobberlinjer

VDSL2 vil gi fiber-fart over dagens kobberlinjer, etterhvert som det trengs, sier Nextgentel-sjef Olav Stokke.

27. feb. 2007 - 11:24

Med hastigheter på 100 Mbit/s er fiber-linjer er Internett-bransjens Ferrari-valg og 80-90.000 husstander har fått gravd ned fiberlinjer.

- Kundene har ikke bruk for slike hastigheter enda og vi kan etter hvert tilby samme hastighet, når og dersom det i det hele tatt trengs, påpeker Nextgentel-sjef Olav Stokke overfor digi.no.

Stokke mener at fiber har et markedsvindu som begynner å lukke seg etterhvert som stadig nye DSL-teknologier løfter farten.

Stokke påpeker at behovet for båndbredde styres av TV-innhold og spesielt HD-TV. Det er bare transport av TV som krever høyere båndbredder. En rekke fiber-kunder får TV-kanalene sine og leie-film over nettkabelen, men en lang rekke ADSL-selskaper, inkludert Nextgentel, har lansert eller skal lansere TV-tilbud og se-når-du-vil-tilbud.

- Vi arbeider med VDSL2-teknikken som faktisk over kortere distanser vil kunne gi hastigheter på hele 100 Mbit/s, begge veier, forteller Stokke.

Da er dog avstanden fra siste koblingsboks til boligen bare 500 meter, men VDSL2 kan servere 35 Mbit over en kilometer. Og utviklingen går fort, mener Stokke.

Fiber taper ikke båndbredde over lengre avstander, men har likevel et stort avstand-handikap: Tommelfinger-regelen er at det koster rundt 1500 å grave ned en fiberkabel - per meter.

Det er VDSL2 teknikken Telenors Cybercity i Danmark skal bruke når de skal servere linjer med en fart på 50 Mbits til sine kunder snart. Les mer her.

Men Stokke har ikke dårlig tid, og har ikke langt noen tidsplan for når han skal starte salget av VDSL2 for utviklingen styres av innholdssiden, mener han.

- Du trenger ikke fiber - over ADSL2+ vil du kunne få ned to TV-kanaler, en vanlig og en HD-TV. Skulle det bli behov for mer etter hvert som HD-TV-sendinger begynner å bli vanlig, men det er et stykke frem, kan vi begynne salget av VDSL2+.

Behovet for fiber og båndbredde styres også av utviklingen på andre fronter. Når TV-bransjen nå begynner å velge MPEG4 i stedet for MPEG2-komprimmering, faller behovet for båndbredde. Med MPEG4 krever en vanlig TV-kanal 2 Mbit/s og en HD-TV-kanal vil kreve 4-7 Mbit/s. Dette reduserer behovet for fiber, mener Stokke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.