- Star Wars er døll!

Den nye Star Wars er døll. Ja, det er sant. Noen måtte si det.

Den nye Star Wars er døll. Ja, det er sant. Noen måtte si det.

I natt var premieren på "Star Wars: The Phantom Menace" og absolutt alle er i spinn. Tidenes mest kommerse film har "endelig" kommet til Norge, så nå skal hele Norge omfavne Star Wars til sine hjerter.

Hva er egentlig greia?

Nå skal jeg jo innrømme at jeg aldri har vært særlig begeistret for Star Wars, men etter å ha sett den nye Phantom Menace synes jeg plutselig at de gamle ikke var så dårlige likevel.

Oslo Kinematografers führer Ingeborg Moræus Hanssen prater hele tiden hvor viktig det er med å verne folk fra dårlige filmer. Hun bannlyste bl.a. "Crash".

Hva med denne filmen, Ingeborg? Hvor er det blitt av finkulturen nå? Skal tolvåringer gå på The Phantom Menace 3 om natta?

Når vi først er i gang med führer Ingeborg. Oslo Kinematografer har økt prisene på premierefilmer til 75 kroner. Det betyr at den første helga en film blir vist, koster den 15 kroner mer enn normalt. Det som er ekstra morsomt er at salget på premieren i helgen er avgjørende for hvorvidt filmen skal fortsette neste uke. Men Star Wars har vel neppe det problemet.

Uansett - her er en haug med grunner til ikke å se Star Wars:

1. Tittelen er kjedelig.

2. Hele plottet generelt er beregnet for barn i pre-skolealderen. Hvis du har en IQ på 80 eller høyere, vil du forstå det når du ser filmen.

3. Klesdesignen i The Phantom Menace er triste greier. Ewan MacGregor flyr rundt med rottehale mens Liam Neeson generelt ikke ser ut. Viva 80-tallet.

4. Hele den nå berømte race-scenen er en rendyrka kopi av "Flåklypa Grand Prix".

5. Hele filmen er rasistisk. Jar Jar Blinks er en super-idiot som såvidt klarer å stå på beina. Han og rasen hans snakker da også selvfølgelig Jamaica-engelsk. Budskapet er klart: Alle svarte er dumme og røyker dop i bøtter og spann. Et annen urovekkende moment ved filmen er selvfølgelig den "hellige" Jedi-sekten. Her lukter the elitisme hele veien.

6. Darth Maul som er denne filmens bad guy er bare kjedelig. Det eneste han gjør er å fekte med sverdet sitt og bli delt i to. Han snakker like mye som Stallone og Schwarzenegger gjør i filmene sine. Hva er en film uten en bra bad guy? Det er jo bad guys som gjør filmer bra. Hvordan ville "Leon" vært uten Gary Oldman?

7. Selve konflikten er hårreisende. Hele historien handler om en handelsblokade. Hva feiler det Lucas? Er han blitt senil? Hvor er det blitt av litt skikkelig hardcore-action.

8. En av de verste nedturene er når Jedi-gutta skal forklare hva Jedi-kraften er. De begynner å nevne hvordan Jedi-kraften er over hele universet, i alle levende ting osv. osv. Hva med å si: Det er tøft å være Jedi? Jeg mener jeg heller ikke så noen kvinnelige Jedi-er, men der er jeg litt usikker.

9. Hva har skjedd med stjernene i Star Wars? Samuel L. Jackson, Ewan MacGregor, Natalie Portman og Liam Neeson er alle høyst respekterte og kvalitetsbevisste skuespillere. Absolutt alle skuespillere leverer middels bra rolle-tolkninger, særlig Samuel L. Jackson skuffer. I de gamle Star Wars-filmene var det i det minste store personligheter som Darth Vader, Chewbacca og Harrison Ford.

Hvor mye skal George Lucas få lov til å misbruke og hjernevaske folk? Hvor mye penger skal han få lov til å tjene?.

Når jeg så filmen i Hollywood fikk jeg noia. Uansett hvor jeg gikk, uansett hvor jeg var, så jeg Star Wars-reklame. Brusen jeg kjøpte, pizzaen jeg spiste, tortillas jeg spiste, toalettpapiret jeg brukte, overalt var det Star Wars. Tror jeg ikke hadde vært så anti Star Wars hvis jeg ikke hadde opplevd overkjøringa med reklame. Det hadde liksom vært greit om de ikke solgte Star Wars-produkter til den store gullmedaljen.

Det er forsåvidt greit med ren underholdning, men en film er ikke verdt å se på med mindre det er en bra historie og at fillmen har sterke personligheter. Jeg syns denne filmen mangler begge deler.

Til toppen