STARLINK

Starlink lanserer mobiltjeneste – her er de første satellittene på plass

Kaster ikke bort tiden.

Bildet viser satellittene som SpaceX nylig skjøt opp. Disse inkluderer de seks første satellittene om skal brukes til den nye mobiltjenesten.
Bildet viser satellittene som SpaceX nylig skjøt opp. Disse inkluderer de seks første satellittene om skal brukes til den nye mobiltjenesten. Foto: SpaceX/X
4. jan. 2024 - 15:59

Den satellittbaserte internettjenesten Starlink, levert av SpaceX, er allerede et ambisiøst prosjekt, men løsningen utvides stadig med ny funksjonalitet.

Digi fotalte for en tid tilbake at det planlegges en egen mobiltjeneste til Starlink, og allerede nå har prosjektet gjort et stort fremskritt. Det melder blant andre The Guardian.

Første satellitter i bane

Som SpaceX selv melder på sine nettsider, ble den første ladningen med satellitter til den nye mobiltjenesten skutt opp på tirsdag 2. januar, med selskapets velbrukte Falcon 9-rakettype. I likhet med de fleste andre SpaceX-oppskytninger ble også denne tatt opp på video og lagt ut på X.

– Denne oppskytningen inkluderte de første seks satellittene med Direct-to-call-egenskaper, som setter mobiloperatører over hele verden i stand til å tilby sømløs, global tilgang til teksting, samtaler og surfing hvor enn man måtte befinne seg på land, innsjøer, eller kystfarvann uten å bytte maskin eller fastvare, skriver SpaceX.

De nye satellittene er utstyrt med et avansert modem som ifølge SpaceX tilsvarer en «mobilmast i verdensrommet» som eliminerer dødsoner og utgjør et nettverkssystem ikke ulikt det man får gjennom et konvensjonelt roaming-tilbud.

Oppskytningen kommer kort tid etter at SpaceX sendte et brev til det amerikanske byrået FCC, hvor selskapet svarte på flere av FCCs spørsmål og bekymringer rundt den nye mobiltjenesten.

Bekymringene var blant annet knyttet til faren for interferens med andre signaler. SpaceX' svar er at systemet vil benytte retningsstyrte antenner og programvare som vil sikre effektiv kontrollering av signalene som sendes, og at dette vil forhindre uønsket interferens.

Oversikt over hvordan Starlinks mobiltjeneste vil fungere. <i>Foto: SpaceX</i>
Oversikt over hvordan Starlinks mobiltjeneste vil fungere. Foto: SpaceX

Fungerer med eksisterende LTE-mobiler

Den såkalte «direct to cell»-tjenesten som SpaceX planlegger, innebærer altså at kunder kan bruke den satellittbaserte internettløsningen til å ringe og tekste med mobilen overalt, også der hvor vanlig mobildekning mangler.

Tilbudet vil riktignok ikke komme på plass ennå. Planen er å få på plass støtte for teksting allerede i år, og deretter vil støtte for stemmesamtaler, data og «tingenes internett» (IoT) komme i løpet av 2025.

Selskapet har tidligere presisert at løsningen vil fungere med eksisterende LTE-telefoner, uten behov for endringer av maskinvare, fastvare eller spesielle applikasjoner for å få tjenesten til å virke.

På den tekniske siden fungerer løsningen ved at de kompatible satellittene er utstyrt med den samme maskinvarekomponenten som brukes til å kommunisere med mobiltelefoner i en basestasjon.

SpaceX har allerede inngått partnerskap med et antall mobiloperatører rundt om i verden, men det er ennå uvisst når nordmenn eventuelt vil kunne benytte seg av det nye tilbudet.

SpaceX vil utstyre Starlink med mobiltjenester, men det er en liten stund til. Bildet er hentet fra en av SpaceX' satellittutskytninger
Les også

Prøver å berolige myndighetene: : Starlink presser på for å tilby egen mobiltjeneste

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.