STARLINK

Snart kan du bruke Starlink til å ringe og tekste med mobilen

«Direct to cell» er den nye tjenesten fra Starlink.

SpaceX vil utstyre Starlink med mobiltjenester, men det er en liten stund til. Bildet er hentet fra en av SpaceX' satellittutskytninger.
SpaceX vil utstyre Starlink med mobiltjenester, men det er en liten stund til. Bildet er hentet fra en av SpaceX' satellittutskytninger. Foto: SpaceX
14. okt. 2023 - 16:07

Den SpaceX-eide, satellittbaserte internettjenesten Starlink er allerede i bruk av mange kunder over store deler av verden, og tjenesten utvides stadig med nye tilbud. Nå har Starlink nye, store planer på gang

Nettstedet The Verge er blant dem som nylig har skrevet at SpaceX har opprettet en ny side på Starlink-nettsidene hvor det opplyses at Starlink snart skal tilby en egen mobiltjeneste.

Mobilmast i verdensrommet

Ifølge nettsiden jobber Starlink med en «direct to cell»-tjeneste. Det innebærer at kundene kan bruke den satellittbaserte internettløsningen til å ringe og tekste med mobilen – en «mobilmast i verdensrommet», som SpaceX selv formulerer det.

På samme måte som med internettjenesten betyr dette altså at kunder vil kunne bruke mobilen «overalt», inkludert i områder som mangler vanlig mobildekning. 

Tilbudet vil riktignok ikke komme på plass ennå. Planen er å få på plass støtte for teksting neste år, og deretter vil støtte for stemmesamtaler, data og «tingenes internett» (IoT) komme i løpet av 2025.

SpaceX presiserer at «Direct to cell»-løsningen vil fungere med eksisterende LTE-telefoner, uten behov for endringer av maskinvare, fastvare eller spesielle applikasjoner for å få tjenesten til å virke. Selskapet lovet at løsningen vil være «sømløs».

På den tekniske siden fungerer løsningen ved at de kompatible satellittene er utstyrt med den samme maskinvarekomponenten som brukes til å kommunisere med mobiltelefoner i en basestasjon – kalt «Evolved Node B».

Grafisk oversikt over hvordan Starlinks mobiltilbud vil fungere. <i>Foto: SpaceX</i>
Grafisk oversikt over hvordan Starlinks mobiltilbud vil fungere. Foto: SpaceX

Skal skytes ut med Falcon 9

Dette legger ifølge SpaceX til rette for et nettverkssystem som tilsvarer en konvensjonell roamingløsning av den typen vi har i dag.

Satellittene som besitter «Direct to cell»-kapasiteten, er ennå ikke i bane, og de skal skytes ut på et senere tidspunkt med SpaceX' velprøvde Falcon 9-raketter. Senere skal også Starship benyttes til dette formålet, sier selskapet. Det er ikke kjent når utskytningene skal finne sted.

Utover dette foreligger det ennå ikke mange detaljer om det kommende tilbudet, og det høyst uvisst når nordmenn eventuelt vil kunne benytte seg av tilbudet.

Starlink har utvidet tjenestetilbudet sitt flere ganger de siste årene. I februar i år rapporterte Digi at Starlink jobber med et roamingtilbud som setter brukere i stand til å bruke den satellittbaserte internettjenesten i hele verden, og ikke bare der hvor man har registrert adressen.

Kunder har også fått muligheten til å bruke Starlink i kjøretøy som er i bevegelse, og tidligere fikk tjenesten et tilbud som gjør det mulig å bruke nettverket til sjøs.

Amazon er klar for å sende opp de første internettsatellittene og for alvor ta opp konkurransen med Starlink.
Les også

Starlink får konkurranse: Amazon skyter opp sine første internettsatellitter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.