Starter aksjon for fri BIOS

Richard Stallman og FSF vil ha slutt på alle PC-ers avhengighet av denne proprietære programvaren.

Richard Stallman og FSF vil ha slutt på alle PC-ers avhengighet av denne proprietære programvaren.

Den mest konsekvente og prinsippfaste aktivisten innen åpen kildekode, Richard Stallman i Free Software Foundation (FSF), har tatt initiativet til en aksjon for å frigjøre den siste biten av proprietær programvare som alle PC-er er avhengige av, nemlig BIOS («basic input output system»).

BIOS er programmet som aktiverer minne, prosessor og disklager når du slår på PC-en, sørger for at det blir hentet et operativsystem, og styrer egenskaper som strømsparing. PC-leverandørene utvikler sin egen BIOS, eller kjøper fra Phoenix eller andre spesialister.

I PC-ens barndom og i FSFs første tid, var BIOS brent inn i uoverskrivelige brikker, og følgelig som maskinvare å betrakte, på samme måte som mikrokode i prosessorer, kontrollere og andre komponenter.

I våre dager lagres BIOS i overskrivbar minne, og kan følgelig betraktes som en systemapplikasjon som kan reinstalleres og oppdateres etter behov.

For Stallman, som mener at all programvare bør av prinsipp være fri, er dette en uutholdelig situasjon. Løsningen er å få en felles, fri, gratis og åpen BIOS som alle kan bruke, og som kan tilføyes nye egenskaper etter hvert som nye funksjoner gjør det påkrevet.

Dette vil igjen gjøre PC-ene mer ensformede, fullt ut dokumenterte, sikrere og enklere å forholde seg til, mener Stallman.

I sin Call for Action on Free BIOS skriver Stallman at kommandoene som BIOS utfører i dag for å sette i gang en maskin varierer fra maskin til maskin, og at framgangsmåten for å installere en ny BIOS hemmeligholdes av leverandørene.

Stallman viser til at et samarbeid med AMD har resultert i den såkalte «LinuxBIOS» som virker på stasjonære PC-er med AMD-prosessor. Intel har derimot, ifølge Stallman, prøvd å avspore aksjonen for en virkelig fri BIOS gjennom egne utspill som vil gjøre bare deler av BIOS fritt tilgjengelig (se artikkelen Alle PC-er skal startes i åpen kildekode).

FSF får sine PC-er fra IBM, men også IBM har nektet stiftelsen innsyn i BIOS-en på disse maskinene.

Stallman og FSFs kampanje går ut på å kjøpe maskiner med AMD-prosessorer i stedet for Intel, skrive til Intel med saklig begrunnelse for hvorfor man ønsker fri BIOS, og forplikte seg til å bruke de første maskinene som kommer med fri BIOS.

    Les også:

Til toppen