Starter massesalg av råbillig miniatyr-pc

Selv toppmodellen av Raspberry Pi koster under 250 kroner.

Oversikt over hovedkomponentene i Raspberry Pi Model B.
Oversikt over hovedkomponentene i Raspberry Pi Model B. (Bilde: Raspberry Pi Foundation)

Selv toppmodellen av Raspberry Pi koster under 250 kroner.

Digi.no skrev i går at norske FXI Technologies nå har startet salget av selskapet minnepinne-store, ARM-baserte datamaskin – Cotton Candy. I dag kunngjorde den britiske Raspberry Pi-stiftelsen at den vesle, ARM-baserte Raspberry Pi Model B er allment tilgjengelig.

De to produktene er begge ARM-baserte og relativt små. De har begge USB- og HDMI-grensesnitt, og de er i første omgang beregnet for å kjøre operativsystemer basert på Linux-kjernen.

Men der slutter likhetene. Cotton Candy er designet for å være rask og effektiv, mens Raspberry Pi er designet for å være billig. Derfor koster det norske produktet opptil åtte ganger så mye som det britiske.

Raspberry Pi kommer i to utgaver, Model A og Model B. Veiledende pris for disse er henholdsvis 25 og 35 dollar. Det er Model B som kommer i salg nå, siden det er denne det har vært mest interesse rundt. Forskjellen på de to er at B-modellen har nettverksstøtte via en Ethernet-port, samt at den er utstyrt med en ekstra USB-port. Stiftelsen kunngjorde i dag at også Model A vil være utstyrt med 256 megabyte med RAM.

Prosessoren i Raspberry Pi er en ARM11-basert brikke, Broadcom BCM2835, klokket til 700 MHz. Dette skal likevel, med god hjelp av grafikkprosessoren – Videocore 4, være tilstrekkelig til å spille av blant annet H.264-film med full HD-oppløsning (1080p).

Betaversjon av Raspberry Pi Model B.
Betaversjon av Raspberry Pi Model B. Bilde: Raspberry Pi Foundation

Mens Cotton Candy godt kan puttes i lomma, er dagens utgave av Raspberry Pi rett og slett et åpent kretskort. En senere utgave vil trolig utstyres med et gjennomsiktig kabinett. Enheten måler 85,60 x 53,98 x 17 millimeter og veier 54 gram. Entusiaster har mulighet til å bygge videre på kortet, for eksempel å montere en sanntidsklokke (RTC).

Operativsystemet til Raspberry Pi må startes opp fra et SD-kort, mens annen programvare kan lagres på en USB-enhet. I utgangspunktet er det en utgave av Linux-distribusjonen Fedora som benyttes.

Raspberry Pi-stiftelsen kunngjorde i dag at den har lisensiert ut rettighetene for produksjon og distribusjon til to britiske selskaper, Premier Farnell og RS Components. Begge har globale distibusjonsnett og avdelinger i Norge. Selv om den første lasten med Raspberry Pi-maskiner ennå ikke har ankommet fra Kina, skal det være mulig å forhåndsbestille enheten hos distributørene.

Interessen for dagens kunngjøring har vært så stor at nettstedet til Raspberry Pi ble utilgjengelig. Det er nå erstattet av en statisk side. Også nettstedet til Premier Farnell er utilgjengelig i skrivende stund.

BBC har her en video hvor Raspberry Pi demonstreres.

    Les også:

Til toppen