Starter utleie av Windows og Office over Internett

Microsoft lover å servere deg Windows og Office over Internett mot slutten av måneden. Men hvordan teknikken skal fungere, vil ikke Steve Ballmer røpe.

Microsoft lover å servere deg Windows og Office over Internett mot slutten av måneden. Men hvordan teknikken skal fungere, vil ikke Steve Ballmer røpe.

30. september lanserer Microsoft den nye Internett-tjenesten Bcentral.com som snur opp ned på hvordan de fleste PC-brukere i dag kjøper og brukere programvare. Foruten en rekke tilleggstjenester vil nemlig Bcentral la deg leie utgaver av Windows og Office over Internett. Microsoft gir dermed etter for et massivt press fra kunder og konkurrenter.

Lanseringen kommer som et mottiltak mot en rekke lanseringer som lover programvare og brukermiljøer servert over Internett. Selskaper som Sun og Desktop.com har nylig lansert gratis-løsninger som kutter ut behovet for dyre, lokalt lagret programvare.
Les mer om gratis Microsoft-konkurrenter:

Microsoft har tidligere lovet "å vurdere utleie" av Office over Internett, men gårsdagens lansering kom likevel som en stor overraskelse. Under en pressekonferanse lovet Steve Ballmer en lang rekke nyheter servert fra et felles nettsted, skriver Wall Street Journal og andre amerikanske nyhetskilder. På adressen www.bcentral.com skriver Microsoft at de lover å lansere utleieordningen 30. september.

I motsetning til konkurrentene blir ikke tjenesten gratis, noe som heller ikke var ventet ettersom Microsoft trolig får rundt 40 prosent av sin omsetning fra salget av Office.

Det store spørsmålet er imidlertid hvordan Microsoft skal løse teknikken. Å transportere programpakkene over Internett er en umulighet - selv basisversjonene av Windows og Office fyller over 100 MB. Den mest nærliggende løsningen er Winframe-systemet, en teknikk Microsoft og Citrix har utviklet sammen.

Med Winframe transporteres skjermbilder til brukeren og tastertrykk/museklikk tilbake. Dermed kan du få servert både Windows og Office over en ISDN-linje til både PC-er og enklere maskiner. Hvor hurtig oppgavene løses kommer ikke an på den lokale maskinen, men serveren der programvaren egentlig ligger.

Lanseringen kan ramme to norske selskaper: Seven Mountains Software og Telecomputing.

Seven Mountains lager en Java-programvaresamling, men har foreløpig ikke lykkes i å selge løsningen. Telecomputing leverer komplette Winframe-løsninger fra selveide datasentraler og har etablert seg i USA, men får nå altså konkurranse fra Microsoft selv.

I tillegg til Office og Windows, lovet Ballmer å sy sammen andre Microsoft-tjenester på det nye nettstedet. Bcentral skal få en opprustet versjon av søkemotoren på MSN Network, nyheter fra MSNBC og billetter fra reisebyrået Expendia.

Under pressekonferansen avviste Ballmer at utleie av Office og Windows over Internett vil ramme selskapets partnere, men utdypet ikke hvorfor dette ikke vil skje.

Til toppen