Startet ny tjeneste med 80.000 kroner

Det er dotcom-tid igjen - en ny generasjons nettjenester starter på gutterommet uten tung venturekapital.

Startet ny tjeneste med 80.000 kroner

Det er dotcom-tid igjen - en ny generasjons nettjenester starter på gutterommet uten tung venturekapital.

Internett og venturekapital er ikke som det en gang var. Under dotcom-perioden hentet internettbaserte oppstartsselskaper inn enorme pengesummer fra ventureselskaper som skulle hjelpe dem med å feie de gamle trauste etablerte selskapene av banen.

Nå er det annerledes. Internettoppstartene trenger mindre penger og sikter ikke nødvendigvis mot børsnotering lenger.

Et eksempel på et slikt selskap er Reddit, startet i fjor sommer av to 22-åringer fra University of Virginia, Steve Huffman og Alexis Ohanian.

Tjenesten er et godt eksempel på det mange nå kaller Web 2.0 - Internett-tjenester med nye typer grensesnitt gjort mulig med programmeringsteknikken Ajax.

    Les også:

De to gründerne har laget en sosial bokmerketjeneste som presenterer de mest interessante artiklene på internett. Nettsiden lar brukerne foreslå lenker og gjennom et enkelt og intuitivt Ajax-basert grensesnitt kan brukerne stemme over hvor interessante innleggene er.

Artikkellenker forfremmes eller degraderes på førstesiden avhengig av hvor populære de er. Man må registrere seg for å stemme med de orange eller fiolette pilene. (på venstre side) Systemet lærer etter hvert hva man liker og foreslår artikler for deg på en egen side. Når man legger ut en ny lenke til en artikkel, bygger man opp «karma poeng». Dersom mange stemmer for en artikkellenke man har lagt ut, øker karmaen, og dersom de gir tommelen ned så reduseres den. Dette poengsystemet gjør at lenkeforslag fra spammere nedprioriteres og forsvinner raskt. Tilsvarende vil bidrag fra personer med høy poengsum og dermed høy troverdighet prioriteres høyt.

Resultatet blir en filtrering av internetts innhold der bare de mest interessante artiklene slipper gjennom enten det er fra «main stream media», blogger eller fra andre informasjonskilder på nettet.

I motsetning til under dotcom-perioden, kreves det ikke lenger mye penger for å starte et internettselskap som skal nå ut globalt. Reddit har fått kapital fra et nystartet investeringsselskap som heter Y Combinator. Der fikk de 12 000 dollar, litt over 80 000 kroner. Til sammenligning deler Innovasjon Norge ut etableringsstipend på 100 000 kroner til norske oppstartsselskaper de har tro på.

Investeringssummen tar utgangspunkt i hva en student i USA trenger i måneden og ganger beløpet med tre. Tallet de kom frem til var 2000 dollar og det vil si at de investerer 6 000 dollar per student i prosjektet. Da ender Y Combinator opp med en eierandel et sted mellom 1,2 og 12 prosent av selskapet, uten å kreve de samme avanserte avtaleklausulene som venturekapitalister krever.

Y Combinator drives av Paul Graham sammen med tre andre partnere. Graham ble rik på å starte Viaweb som lagde det første webbaserte systemet for nettbutikker i 1995 for så å selge det til Yahoo i 1998. Tallene er ikke bekreftet, men han skal ha fått rundt 50 millioner dollar for selskapet. Deretter gikk Yahoo 15-gangeren.

Etter å ha sluttet i Yahoo bestemte Graham seg for å bruke tiden på å lage et nytt programmeringsspråk. Det tar han seg god tid til og ved siden av skriver han en del artikler om oppstartsemner og om teknologi. Blant annet beskrev en av hans artikler hvordan spamproblemet kunne løses ved hjelp av en matematisk teknikk som kalles naive Bayes. Denne teknikken brukes i de aller fleste spamfiltre i dag.

Grahams artikler har gjort ham til en kjent og populær skikkelse i det amerikanske IT-miljøet, og det er han og hans kontaktnett som gjør Y Combinator til en attraktiv tidligfase investor, på tross av de knøttsmå summene det er snakk om.

Representanter fra de håpefulle oppkjøperne stiller villig opp og det samme gjør IT-legender som Steve Wozniak når Paul Graham samler studentene sammen.

Navnet Y Combinator er hentet fra matematikken. Det beskriver en funksjon som genererer andre funksjoner og beskriver således selskapet på en litt nerdete måte.

Y Combinator er en nyvinning innen venturebransjen, men også en trussel for de etablerte ventureselskapene. Der de klassiske ventureselskapene spytter inn store beløp for så å satse mot børsnotering, retter Y Combinator og gründerne seg mer mot å bli kjøpt opp på et tidlig tidspunkt. Blant de store nettaktørene som Google, Yahoo og Microsoft er det stor interesse for selskaper som Reddit fordi de ønsker å øke trafikken på sine sider.

For eksempel ble konkurrenten del.icio.us kjøpt av Yahoo i desember 2005, samme året som selskapet ble stiftet. Nettstedet hadde da vært et hobbyprosjekt for gründeren Joshua Schacter siden 2003. Ryktene i bloggosfæren sier at beløpet var et sted mellom 20 og 30 millioner dollar.

Det går rykter om at Google forsøkte å kjøpe Reddit uten å lykkes, men det er ikke bekreftet. Alt gründerne vil si er at de fikk et tilbud som de avslo. I ettertid har de også hentet litt mer penger, nok til å holde rundt et års drift.

Reddit kan brukes til å lenke til nyheter og andre ting, men det er på tekster med litt varig innhold at systemet fungerer best. Sånn sett var det kanskje passende at det var en artikkel som Arnulf Øverlands "Kristendommen, den tiende landeplage", som først ble lagt ut når den norske siden ble opprettet.

Her kan du se den norske Reddit-siden.

Til toppen