BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Startknappen kommer tilbake

Men Microsoft skal ikke gjøre noen helomvending.

Det er ventet at startknappen i Windows 8.1 vil se ut om trent som Windows-logoen i charmsfeltet i Windows 8.
Det er ventet at startknappen i Windows 8.1 vil se ut om trent som Windows-logoen i charmsfeltet i Windows 8. Bilde: digi.no

Microsoft er i gang med å lage en større oppdatering til Windows 8. Denne kalles for Windows 8.1. Tidlige «builds» har for lengst blitt lekket, trolig av «fortrolige» partnere. En offentlig betautgave kan trolig først ventes i slutten av juni.

De tidlige utgavene av Windows 8.1 viser en hel del mindre justeringer og endringer, men ikke noen store nyheter. Noe helt ny funksjonalitet har likevel blitt avslørt, slik som «kioskmodus», som demonstreres i videoen nedenfor.

Til tross for at Windows 8 har en hel del ny og nyttig funksjonalitet, er det Modern UI som har fått nesten all oppmerksomheten, både av pressen, i diskusjoner mellom brukerne og av Microsoft selv. Det er spesielt integrasjonen mellom nye Modern UI og det tradisjonelle skrivebordet som har vært omdiskutert.

Det at Windows 8 mangler startknappen og startmenyen som ble introdusert med Windows 95, samt at man ved oppstart blir ledet til Modern UI i stedet for skrivebordet, selv om man benytter en pc uten berøringsskjerm, har gitt Windows 8 mye negativ oppmerksomhet. Dette kan ha bidratt til svakere etterspørsel, selv om det er enkelt å gjenskape både startknapp og -meny, samt å droppe omveien via Modern UI, ved hjelp av gratis tredjepartsverktøy som Classic Shell og Pokki for Windows 8.

Det har lenge vært ventet at Microsoft ville gjøre noen endringer innen disse områdene i den første «servicepakken» til Windows 8. I går kunne The Verge sitere kilder med angivelig kjennskap til Microsofts planer på dette område. De forteller at en tradisjonell startknapp – og ikke bare et aktivt hjørne – vil bli å finne i Windows 8.1.

Derimot skal ikke startknappen gi tilgang til den gamle startmenyen, men vil i stedet lede brukerne over til startskjermen, altså Modern UI.

I tillegg er det ventet at Microsoft vil inkludere et valg i Windows 8.1 som gjør det mulig med oppstart direkte til skrivebordet, uten å gå innom Modern UI, og uten bruk av tredjepartsløsninger fra relativt ukjente leverandører.

Dette vil kunne forsvares av Microsoft som en mindre justering av kursen, i stedet for en helomvending.

Spørsmålet er om dette er nok til å omvende potensielle kunder som i dag er skeptiske til Windows 8.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.