TELEKOM

Startskudd for et nytt telenett

ICE skal bygge om nettet sitt til 4G i løpet av neste år og utvide det kraftig

BESTEMT SEG: Sjefen for ICE i Norge, Eivind Helgaker, har bestemt seg. Det blir franskamerikansk og det skal konkurrentene får merke.
BESTEMT SEG: Sjefen for ICE i Norge, Eivind Helgaker, har bestemt seg. Det blir franskamerikansk og det skal konkurrentene får merke. Bilde: Ice
13. nov. 2014 - 16:22

Helt siden de vant frekvensblokkene i 800, 900 og 1800 MHz har ICE hatt en plan for å bygge et landsdekkende mobilt LTE-nett i Norge. Fra før har de skaffet seg over 100 000 kunder i 450 MHz, men her har de benyttet CDMA 2000 som er en variant av den 3G-teknologien vi har benyttet i Europa.

Ny LTE-giv

Når de nå har valgt franskamerikanske Alcatel-Lucent skal de ulike frekvensene fylles med LTE. Og bare LTE. CDMA 2000-teknologien som de bruker i de 550 basestasjonene sine skal byttes ut og arbeidet starter ganske raskt.

– De andre konkurrentene har valgt kinesisk, vi ville være annerledes. Og det skal går raskt. Vi regner med å være ferdige med teknologiskiftet allerede neste år. På 450 MHz vil det betyr en svært betydelig økning i den tilgjengelige datahastigheten, samtidig som vi beholder den store rekkevidden. Allerede i dag dekker vi 75 prosent av det norske landarealet. Det er det ingen som kan konkurrere med, sier sjefen for ICE i Norge, Eivind Helgaker.

Mange frekvenser

Samtidig med at dagens basestasjoner med 450 MHz konverteres til LTE begynner også arbeidet med å utruste dem med de andre frekvensene de har skaffet seg. Resultatet er en betydelig økning i kapasiteten. ICE forhandler også med Tele 2 om overtakelse av deres rundt 2200 basestasjoner. Hvis Tele 2 blir kjøpt av TeliaSonera blir det de overflødige og ICE fremstår som den eneste aktuelle kjøperen.

– Vi jobber også med hvordan vi skal kunne radioplanlegge disse stasjonene inn i vårt nett, men vi må først vente og se om konkurransemyndighetene tillater kjøpet. Det jeg kan love er at vi skal bygge overlegen dekning og kapasitet. Vi har planer og ambisjoner og skal bite skikkelig fra oss. Det skal vi gjøre på tale også. Vi jobber med hvordan vi skal rulle ut VoLTE i nettverket, sier han.

Kundene må også bytte

Alle ICE kunder i dag har en eller annen form for mottakerutstyr. Enten i form av en ruter eller et USB-modem. Utordringen er at alle disse må bytte ut utstyret når de bytter til LTE-teknologi.

– Vi har en plan for hvordan vi skal gjøre det også, men det er for tidlig å avslære hvordan vi har tenkt å gjøre det, sier Helgaker.

Gladgutt

Norgessjefen for Alcatel-Lucent, Bjørn Rydland, er naturlig nok i godt humør.

– Denne kontrakten betyr naturlig nok mye for oss. Vi har utviklet en avansert LTE-teknologi som vi har fått svært god uttelling for i USA. Vi har vært både først og størst hos AT&T og Verizon og de har gjennomført enorme utbygginger. Nå tror vi vi har mye å tilby i Europa også. Spesielt i de tilfellene der det er snakk om rene LTE-nett som det ICE bygger ut i Norge. Her kan vi trekke på all den kompetansen vi har på IP og fra fibersiden.

Fra før har de fått en rammeavtale hos Telenor på LTE. Det betyr ikke at de har fått konkrete ordre, men at de får være med å tilby når Telenor skal bygge ut i de ulike markedene deres rundt om i verden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.