Startskudd for interaktiv TV i Norge

Interaktiv digital-TV er forsinket, men nå setter kabelselskapet UPC i gang. Før jul får de første norske kundene sin fremtidsboks.

Interaktiv digital-TV er forsinket, men nå setter kabelselskapet UPC i gang. Før jul får de første norske kundene sin fremtidsboks.

TV og IT-industrien har blitt spådd å smelte sammen siden tidlig på 90-tallet, og nå begynner det endelig å røre på seg. For nå er Internett-linjene blitt raske nok, og avanserte mottakerbokser billige nok. Fordi selskapet har sitt eget nettverk, tar UPC nå utviklingen et steg videre med lanseringen av den foreløpig mest avanserte mottakerboksen og tjenestesamlingen i Norge.

Både Telenor-eide Canal Digital AS og ViaSat har solgt og delt ut digitale TV-mottakere en stund, men disse boksene har begrensede interaktive muligheter. Satellitt-mottakerne har bare trege, analoge modemer som tar tid å koble opp. Disse vil etterhvert kunne brukes til å bestille filmer eller motta e-post.

UPC og deres datteselskap chello broadband har flere fordeler. Den viktigste er at selskapet har sitt helt egne nettverk og er ikke avhengig av Telenors utbygging eller konkurranse. Fra sine nasjonale sentraler har UPC/chello fiberkabel helt ut til de lokale sentralene som typisk forbinder rundt 1.000 husstander. Herfra går det koaksiale kabler ut til den enkelte leilighet eller hus med et båndbreddetak på utrolige 358 Mbit i sekundet. Fremtidsdrømmen
Målet og drømmen for TV-bransjen er klart. Det er en boks av typen Nokia Media Terminal. Nokia har ikke startet produksjonen - boksen er foreløpig for dyr. Men Media Terminal viser veien frem mot en boks som i tillegg til TV-mottaker, er en fullt utbygget Linux-PC med harddisk. Les mer: Nokia klar med felles video, Internett og spill-boks

I enden av denne linjen skal UPC nå tilby 330.000 norske husstandskunder en avansert digital maskin med kabelmodem. For nå mener UPC at prisene på boksene har kommet langt nok ned til å selskapet kan begynne å leie dem ut. UPC Norge starter utleie av de nye boksene i november eller desember. I Nederland og Østerriket er UPC allerede i gang.

UPC har arbeidet med både Microsoft og Oracle-eide Liberate for å lage digitale mottakerbokser og operativsystem som kan brukes til å lage andre tjenester enn TV-mottak. Merkelig nok har selskapet foreløpig bestemt seg for å bruke begge leverandører.

Så langt har Liberate og Motorola et stort forsprang. Bildene UPC viser til digi.no viser seg å være DCT-5000, en Motorola Inc/General Instrument -boks som allerede er i bred bruk hos en lang rekke tele/kabel-selskaper i USA. Bildet over viser boksen med trådløs telefon og mulighet for trådløst intern-nettverk i huset.

- Vår store fordel er at Internett-linjen til kundene alltid vil stå på. Og vår dekoder er mer avansert enn den Canal Digital og Viasat leier og selger, hevder Øyvind Husby, strategisjef på digital-TV hos UPC Norge, overfor digi.no.

Husby forteller at UPC har plass til å sende opp mot 1.000 TV-kanaler samtidig. Mange av dem vil ikke brukes til vanlige TV-kanaler, men til å sende filmer. Et knippe kanaler kan brukes til å sende en fersk, etterspurt film parallellt med nytt startpunkt for eksempel hvert 10 minutt. Dette kalles i bransjen nesten-video-på-bestilling (near video on demand). Husby forteller at målet er full video-på-bestilling, men at dette ligger noe frem i tid.

UPC skal nå prøve ut de mulighetene for interaktivitet som mange har drømt om og diskutert i mange år.
- Den nye mottakerboksen gir oss muligheter til å legge inn lenker i TV-sendingene til mer informasjon, spill, spørrekonkurranser eller varer du kan kjøpe. Dette åpner nye muligheter for inntekter for oss. Vi gjør en stor investering i kjøp av dekodere, men vi har stor tro på salget av film og andre tjenester, sier Husby til digi.no.

Les: Bredbåndsspill til Chello-abonnenter

I tillegg til TV vil UPC tilby sine brukere en rekke Internett-tjenester som innhold og e-post, men dette vil foregå i et lukket miljø der tjenester og sider er tilpasset å vises på en TV-skjerm. For det er ikke plass til en vanlig Internett-side. Men man kan koble flere PC-er til mottakerboksen og surfe med høy fart på det vanlige Internett.

UPC har også et annet trumfkort på lur. Selskapet tilbyr allerede telefoni til en del kunder, men dette skal bli bedre.

- Mottakerboksen vil etter hvert la våre kunder ringe svært billig med IP-telefoni, forteller Husby til digi.no.

Mottakerboksen har også utganger for USB og Firewire, noe som åpner for tilkobling av utstyr som skanner, fotoapparat og videokamera.

Til toppen