JUSS OG SAMFUNN

Startskudd for massiv svensk overvåkning

Telenor sier de ikke kjenner snokepunktene som lar FRA følge med.

1. des. 2009 - 15:02

I dag går startskuddet for svenskenes kraftige overvåkningsverktøy, som det åpnes for gjennom den såkalte FRA-loven, som trer i kraft 1. desember 2009.

Försvarets Radioanstalt (FRA) i Sverige kan nå lovlig avlytte all tele- og internettrafikk som krysser landegrensa, på vegne av den svenske regjeringen og forsvarsmakten.

Hensikten med den svenske overvåkningen er å avskjære kommunikasjon og kartlegge ytre trusler mot landets interesser, som terror og spionasje.

Overvåker koblingspunkter

- Teleoperatører med kabler som krysser svenskegrensen, skal overføre all trafikk til et koblingspunkt. Av praktiske hensyn skal dette skje ved noen av de større anleggene som finnes for dette i Sverige, skriver FRA på sine egne nettsider.

Fra og med i dag skal disse nodene kontrolleres av en ny myndighet kalt Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet (SIUN).

Dette er en dørvokter, som via en en egen domstol i hvert tilfelle avgjør om FRA får tillatelse til å overvåke en kabel eller ikke.

Lite er kjent om svenskenes infrastruktur for å bedrive selve overvåkningen, men ifølge Sveriges Television (STV) virker det ikke som teknologien er helt på plass ennå.

Heller ikke Telenor vet hvordan dette skal foregå. Teleselskapet forteller at det ikke har vært noen kontakt mellom dem og svenske myndigheter om slik tilgang til deres infrastruktur i Sverige.

- Oss bekjent har det har ikke vært noen slik kontakt, sier Telenors informasjonssjef Atle Lessum til digi.no.

Rammer Norge spesielt

Overvåkningsloven er svært omstridt, og Datatilsynet har kommet frem til at den i stor grad berører oss her i Norge.

- Spesielt rammes brukere i Norge og Finland. Dette er i høyeste grad negativt for personvernet. Her går man et skritt videre i forhold til datalagringsdirektivet og ser også på innholdet i kommunikasjonen, sier avdelingsleder Leif Aanensen i Datatilsynet til digi.no.

Ifølge Aanensen går 80-85 prosent av all norsk internettrafikk via Sverige.

- Vår rolle er imidlertid begrenset i forhold til å kritisere andre lands myndigheter. Derfor har vi appellert til norske myndigheter om å ta dette videre med Sverige, sier han.

Samferdselsdepartementet har ennå ikke svart på digi.nos henvendelse om dette.

- En beklagelig dag

SVT melder at kritikerne av FRA-loven planlegger demonstrasjoner rundt omkring i Sverige i løpet av dagen. Det skal også være startet et opprop på Facebook der motstandere av overvåkningen oppfordrer telegiganten Telia om å stoppe overvåkningen via domstolene.

- Det er et nytt prinsipp å ikke lenger overvåke de man har gode grunner til å tro er skurker, og begynne å lete etter noe kriminelt i den totale trafikken. Det skriver Expressens kommentator Peter J. Olsson.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

I innlegget «En beklagelig dag» mener han at Sverige nå tar et stort skritt i retning av å bli en overvåkningsstat.

Heller ikke Aftonbladet legger skjul på hva avisen mener om overvåkningen med overskriften «I dag börjar storebror jobba».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.