Juss og samfunn

Startskuddet er gått for video på nettet

I USA kan Internett-brukere nå få oppleve video. Europa ligger flere skritt bak, mener Erling Maartmann-Moe i New Media Science som deltok på fjernsynsmessen NAB nylig. Det er beregnet at 600.000 ADSL- og kabel-abonnnenter er forberedt på helskjerm video allerede i dag.

Einar Ryvarden
7. mai 1999 - 05:15

Nå er det amerikanske Internett-markedet i ferd med å ta steget fra tekst til video.

Dette er hovedinntrykket fra den store internasjonale tv-messen National Assoctiation of Broadcasters (NAB), mener Erling Maartmann-Moe, direktør for forretningsutvikling i Internett-byrået New Media Science og tidligere multimedia-forsker.

Maartmann-Moe var en av de få norske deltakerne fra Internett-bransjen på NAB-messen i Las Vegas sent i april.

Muligheten for video over Internett vil føre til dramatiske endringer i årene som kommer. En lang liste aktører innen TV, telekommunikasjon og data vil forsøke å etablere standarder for overføring, samspill og navigasjon. Utfordrer-listen innbefatter blant annet alle de store media-konsernene, dataselskaper som Microsoft, Oracle, Sun og Apple samt en rekke politiske og bransjemessige organisasjoner.

Særlig Microsoft bruker store ressurser på å markedsføre sitt nye Media Toolkit, som man bruker til å pakke og sende video og lyd.

Norske bedrifter og brukere bør begynne å forberede seg nå, mener New Media Science-nestoren som forteller at både TV2 og NRK hadde folk fra sine Internett-avdelinger til stede på messen.

Erling Maartmann-Moe.
Erling Maartmann-Moe.

- Mange aktører har begynt å tilby video over Internett fordi det nå er mange hundre tusen amerikanske brukere som har raske nok linjer, sier Maarmann-Moe.

TV-bransjen i USA regner nå med over 100.000 ADSL-abonnenter og 500.000 kabel-abonnenter har raske nok linjer til å ta få helskjerm video. I tillegg kommer alle bedriftskundene som ofte også har raske nok linjer. Dette skaper et bredbåndsmarked allerede i dag.

Ny programvare har også bidratt sterkt til utviklingen.

- Ny versjon av videoprogramvaren gjør at en 300 kbit-linje gir video som nesten tilsvarer VHS-videospillere. Med 100 kbit får du en helt brukelig video som dekker store deler av skjermen, mener Maartmann-Moe.

Han mener det er viktig å huske at man ikke trenger spillefilm-kvalitet hele tiden. Instruksjonsvideoer, møter og nyhetssendinger krever mindre kvalitet.

Selv her i de nordiske landene som ligger langt foran, begynner først salget av ADSL og kabellinjer nå. Her i Norge har man satset på ISDN, noe som bare gir video i små vinduer.

- Hvis man brukte begge ISDN-kanalene samtidig får man 128 kbit, nok til mindre videobilder. Men de fleste nordmenn har unødvendig reservert den ene ISDN-kanalen til telefon, mener han.

Bedrifter er dessuten ikke så avhengig av farten på Internett fordi de kan bruke lokalnettene til å distribuere for eksempel opplæringsvideoer.

Selv om bransjen har hatt tid til å planlegge, illustrerer NAB-messen at det er stor usikkerhet om bruken av video og forretningsforhold vil fungere.

- TV-bransjen ser at Internett visker ut forskjellen mellom annonse og salg fordi kunder kan trykke på annonser mens de ser på TV. Men både TV- og Internett-bransjen er usikre på den langsiktige utviklingen. Vil Internett integreres med TV, hvor interaktive har folk lyst å bli eller vil alle tv-sendinger etter hvert gå over på Internett, er noen av spørsmålene Maartmann-Moe forteller at bransjen diskuterte på NAB-messen.

− Vi har sovet litt i timen om vi får panikk over Trump nå, han ble jo valgt i november, sier Petter Moe, teknologidirektør i Atea Norge. Her fotografert på Atea Community i Ålesund høsten 2024
Les også:

− Vi har sovet litt i timen om vi får panikk over Trump nå

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra