Startskuddet er gått for video på nettet

I USA kan Internett-brukere nå få oppleve video. Europa ligger flere skritt bak, mener Erling Maartmann-Moe i New Media Science som deltok på fjernsynsmessen NAB nylig. Det er beregnet at 600.000 ADSL- og kabel-abonnnenter er forberedt på helskjerm video allerede i dag.

I USA kan Internett-brukere nå få oppleve video. Europa ligger flere skritt bak, mener Erling Maartmann-Moe i New Media Science som deltok på fjernsynsmessen NAB nylig. Det er beregnet at 600.000 ADSL- og kabel-abonnnenter er forberedt på helskjerm video allerede i dag.

Nå er det amerikanske Internett-markedet i ferd med å ta steget fra tekst til video.

Dette er hovedinntrykket fra den store internasjonale tv-messen National Assoctiation of Broadcasters (NAB), mener Erling Maartmann-Moe, direktør for forretningsutvikling i Internett-byrået New Media Science og tidligere multimedia-forsker.

Maartmann-Moe var en av de få norske deltakerne fra Internett-bransjen på NAB-messen i Las Vegas sent i april.

Muligheten for video over Internett vil føre til dramatiske endringer i årene som kommer. En lang liste aktører innen TV, telekommunikasjon og data vil forsøke å etablere standarder for overføring, samspill og navigasjon. Utfordrer-listen innbefatter blant annet alle de store media-konsernene, dataselskaper som Microsoft, Oracle, Sun og Apple samt en rekke politiske og bransjemessige organisasjoner.

Særlig Microsoft bruker store ressurser på å markedsføre sitt nye Media Toolkit, som man bruker til å pakke og sende video og lyd.

Norske bedrifter og brukere bør begynne å forberede seg nå, mener New Media Science-nestoren som forteller at både TV2 og NRK hadde folk fra sine Internett-avdelinger til stede på messen.

- Mange aktører har begynt å tilby video over Internett fordi det nå er mange hundre tusen amerikanske brukere som har raske nok linjer, sier Maarmann-Moe.

TV-bransjen i USA regner nå med over 100.000 ADSL-abonnenter og 500.000 kabel-abonnenter har raske nok linjer til å ta få helskjerm video. I tillegg kommer alle bedriftskundene som ofte også har raske nok linjer. Dette skaper et bredbåndsmarked allerede i dag.

Ny programvare har også bidratt sterkt til utviklingen.

- Ny versjon av videoprogramvaren gjør at en 300 kbit-linje gir video som nesten tilsvarer VHS-videospillere. Med 100 kbit får du en helt brukelig video som dekker store deler av skjermen, mener Maartmann-Moe.

Han mener det er viktig å huske at man ikke trenger spillefilm-kvalitet hele tiden. Instruksjonsvideoer, møter og nyhetssendinger krever mindre kvalitet.

Selv her i de nordiske landene som ligger langt foran, begynner først salget av ADSL og kabellinjer nå. Her i Norge har man satset på ISDN, noe som bare gir video i små vinduer.

- Hvis man brukte begge ISDN-kanalene samtidig får man 128 kbit, nok til mindre videobilder. Men de fleste nordmenn har unødvendig reservert den ene ISDN-kanalen til telefon, mener han.

Bedrifter er dessuten ikke så avhengig av farten på Internett fordi de kan bruke lokalnettene til å distribuere for eksempel opplæringsvideoer.

Selv om bransjen har hatt tid til å planlegge, illustrerer NAB-messen at det er stor usikkerhet om bruken av video og forretningsforhold vil fungere.

- TV-bransjen ser at Internett visker ut forskjellen mellom annonse og salg fordi kunder kan trykke på annonser mens de ser på TV. Men både TV- og Internett-bransjen er usikre på den langsiktige utviklingen. Vil Internett integreres med TV, hvor interaktive har folk lyst å bli eller vil alle tv-sendinger etter hvert gå over på Internett, er noen av spørsmålene Maartmann-Moe forteller at bransjen diskuterte på NAB-messen.

Til toppen