Startskuddet for ADSL går 1. desember

Telenor lanserer ADSL for privatmarkedet 1. desember. Prisen for billigste produkt som gir hastigheter på 384 kbps til kunden kommer på fra 5400 kroner per år. Bor du i by i Sør-Norge kan du regne med å få tjenesten tidlig neste år.

For ved lanseringstidspunktet 1. desember er det bare i de største byene i Sør-Norge der ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line, eller asymmetrisk digital sluttbruker linje) kan installeres. Det vil si Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim samt Asker, Stabekk og Sandvika.

Administrerende direktør i Nextra, Morten Lundal mener de ulike bredbåndstilbudene vil skape et informasjonskaos de neste årene, ved at alle aktører i markedet vil ha et behov for å posisjonere seg. - Det er dessuten mange oppfatninger av hva som er bredbånd.

- Du vil ikke se svære ADSL-annonser fra Telenor de neste månedene. Vi vil også lære oss selv om den best mulige utrullingen mens vi holder på. Vi har sett andre steder at dette er en vanskelig teknologi, og vi vil ikke stimulere etterspørselen ytterligere nå. Kanskje vi kommer til å gjøre noe om noen måneder.

Leder for Telenor Internett, Knut Haakon Nilsen, sier Telenors ADSL-løsning vil markedsføres som Telenor Internett ADSL, eller mye, mye raskere Internett.

Selskapet vil lansere tre ulike hastigheter fra starten, som blant annet inkluderer 24 t kundeservice, samt brannmur og antiviruspakke.

De tre hastighetene og priser for produktet er:

  • inn til abonnent 384 kbps/ut fra abonnent 128 kbps, månedspris 450 kroner, per år 5.400 kroner.
  • inn til abonnent 704 kbps/ut fra abonnent 128 kbps, månedspris 550 kroner, per år 6.600 kroner.
  • inn til abonnent 1024 kbps/ut fra abonnent 256 kbps, månedspris 750 kroner, per år 9.000 kroner.

Telenor vil ta et tillegg på 70 kroner per måned for de kunder som ikke har ISDN installert og dessuten en installasjonsavgift på 1995 kroner.

Nilsen tror de fleste flaskehaldene i nettet oftere vil ligge på servere og i nettet, noe som ofte kan gjøre at en opplever hastigheten som lavere enn hva den egentlig skulle være.

Administrerende direktør i Telenor Privat, Turid Grotmoll, sier at Telenor vil gå direkte til de kundene selskapet har som en tror vil være interessert i produktet, så fremt kundene bor innenfor de dekningsområdene som selskapet til en hver tid har på ADSL.

- Vi vil unngå de problemene vi har sett andre europeiske teleselskap har hatt med ADSL, og vil derfor bygge ut ADSL-dekningen på en kontrollert måte, sier hun.

Men likevel regner selskapet med at de fleste kunsene skal ha fått tilbud om ADSL i løpet av 2-3 år. Først rundt påsketider neste år vil Telenor lansere en "gjør-det-selv" pakke for ADSL.

- Kundene kan bo maksimalt 3 km fra vår forsterker i nettet. Dette gjør vi for å garantere for kvaliteten, sier Grotmoll som opplyser at Telenor fra starten kan tilby 1024 kbps-forbindelser til de aller fleste innenfor dekningsområdet.

Grotmoll sier at Telenor arbeider med et produkt der en kan skille ut telefontjeneste fra kobberledningen, slik at en kan kjøpe ADSL-tjenesten av Telenor og telefonitjenesten fra en annen operatør, men dette er et produkt en neppe ser før til neste år. Da kommer også Telenors egne bredbåndsportaler. Telenor vil også klargjøre ADSL som en tjeneste andre operatører kan videreselge.

Morten Lundal opplyser også at en i nærmeste framtid vil relansere selskapets eksisterende ADSL-tjeneste for næringslivet. Denne tjenesten har så langt prismessig lagt på nesten 10 ganger den prisen tjenesten i massemarkedet prises til. Ifølge Lundal vil relanseringen også ta hensyn til de nye prisene for denne tjenesten.

Til toppen