JUSS OG SAMFUNN

Staten åpner portal i sommer likevel

Moderniseringsminister Morten A. Meyer har bare utsatt deler av MinSide-portalen, mye kommer 1. juli likevel.

24. feb. 2005 - 07:35

I går ble det kjent at moderniseringsminister Morten Andreas Meyer må utsette lanseringen av statens nye IT-flaggskip, portalen MinSide.no.

Moderniseringsministeren lanserte ideen om borgerportalen MinSide tidlig i fjor høst. MinSide skal gi hver innbygger en personlig nettside med tilgang til relevante offentlige tjenester, og ble lovet lansert allerede 1. juli i år.

Men store deler av befolkningen vil ikke kunne logge seg på MinSide fordi bankene ikke har delt ut BankID som skal brukes til pålogging.

Under et møte med digi.no påpeker statssekretær Eirik Lae Solberg at Meyer og staten likevel skal lansere en portal 1. juli. For alt er ikke utsatt.

Hovedplanene er å kundeorientere nettsiden man har i dag, Norge.no.

Denne portalen har i dag en gammeldags innretting: Innhold som skjemaer, regelverk og annet ligger fordelt etter hvem som har laget dem, det vil si departementene. Brukere må derfor først gjette på hvilket departement de skal til, og så lete.

Departementet skal åpne en ny versjon av Norge.no 1. juli der nettsidene blir brukerrettet – man sorterer etter tjenester og behov. Departementet har allerede laget en inne-fungerende versjon. Den er offentliggjort på www.norge.no/konsept.

Menyen på venstre side blir da delt opp i målgrupper som gravide eller arbeidssøkere i stedet for departementer.

Den nye Norge.no-siden skal bli et ”virtuelt service-kontor for offentlig sektor” – altså et samlested for nettbaserte skjema, informasjon og andre tjenester.

– Portalen vi skal åpne i sommer skal bare dele ut informasjon og vil ikke kreve pålogging, forteller Solberg til digi.no. – Man kan få personalisert informasjon ved å oppgi postnummer og så få relevante kommunale tjenester, for eksempel informasjon om hvilke barnehager som finnes der du bor.

Portalen man skal åpne til nyttår skal kreve pålogging, men da får man servert og kan selv legge inn sensitiv informasjon, for eksempel om resepter, be om legetimer, melde flytting, endre skattekort og mye annet.

Men akkurat hva portalen skal inneholde er ikke klar. Solberg påpeker at det vil bli flere tjenester som blir med når man nå utsetter lanseringen syv måneder, men hva er ikke klart. Det vil komme an på den enkelte etat.

– Det vil være mest statlige tjenester på MinSide når denne åpner 31. desember, selv om enkelte foregangskommuner vil være med. Det store utvalget av kommunale tjenester vil komme til etter hvert i løpet av 2006, forteller Solberg.

Her finner du departements skisse på hvordan MinSide vil se ut.

Prototypen viser hvordan en personlig tilpasset side (her med Morten A. Meyer selv) får tilpasset informasjon og muligheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.