Staten bygger opp ny IT-gigant

Ergo Group er Norges nest største IT-selskap og får skattemilliarder til oppkjøp. Eier ikke Staten nok i Telenor?

Staten er en av de største eierne på Oslo Børs, blant annet gjennom sitt eierskap i Telenor (77 prosent). Men staten eier enda mer i det nest største IT-selskapet i Norge.

Det for mange ganske ukjente, Posten-eide Ergo Group har 2000 ansatte, mot IBMs 1600. Selskapet blir slått på målstreken av maskinvaretunge IBM på omsetning i fjor.

Ergo Group er et stort og veldrevet selskap som er tunge på kommunikasjonsløsninger, systemer for offentlig sektor, digitale ID-er, personaladminstrasjon, implementering av økonomisystemer og mye annet.

Men selskapet som tidligere het Posten/Statens Datasentral, lever som en del av Posten strategi. Og det er her det hele blir galt: Bruken av papirpost faller, men Posten har som alle andre selskaper som mål å vokse. Veksten skal derfor skje med det moderne benet - Ergo Group.

Av blant annet distriktspolitiske hensyn har Ergo Group og Posten fått romslige finansielle evner til omlegging og vekst. Mandag denne uken røpet Ergo-sjef Per Andresen overfor digi.no at selskapet har redusert vekstambisjonene noe, men at man sitter på en lommebok som er på ni milliarder kroner.

Løfter man blikket litt, blir konklusjonen at fordi Posten ønsker å opprettholde sin relative størrelse, bidrar Staten med milliardbeløp til Norges neste største IT-selskap. Dette blir som om staten skulle bidra til å opprettholde omsetningen i selskaper som bygger NMT-mobiltelefoner eller andre næringer som unektelig har passert sin historiske topp.

Et annet og nesten tragisk problem er at Staten bruker penger på å finansiere konkurrenters kamp mot hverandre - en av Ergo Groups største konkurrenter er Telenor-sfæren og særlig EDB Business Partner.

Å påpeke at finansieringen av Ergo Group burde tilfalle privat næringsliv er ikke spesielt radikalt. Vi har et utmerket instrument for slikt - det heter Oslo Børs.

Det er lite som burde telle mot å løsrive Ergo Group og børsnotere selskapet. Kanskje man burde vente litt på bedre børstider for å få en god pris, men dette arbeidet burde vært startet av den regjeringen vi har i dag.

Et fristilt Ergo Group ville gi mange muligheter. Selskapet har spennende løsninger og erfaring innen kommunikasjon, logistikk og drift som burde kunne hevde seg bra både i Norden og Europa.

Det er lite eller ingenting som tilsier at Ergo Group blir en dårligere leverandør og partner for Posten om selskapet privatiseres. Tvert imot - det er nærliggende å tro at Ergo Group har vanskelig for å ta reelle priser fra Posten. En løsrivelse ville vært effektiviserende for begge parter.

En børsnotering ville også slippe Ergo Group løs på ordentlig - til både mulige utsalg og oppkjøp. Det hadde heller ikke skadet å skape litt mer fart på Oslo Børs.

Til toppen