BEDRIFTSTEKNOLOGI

Staten forsinket med vurdering av Linux

Staten og AAD-minister Victor Norman har siden sommeren arbeidet med en felles, ny IT-plan som skal redusere Microsoft-bruken, men det drøyer.

13. des. 2002 - 14:01

I sommer tok regjeringen, med Arbeids- og administrasjonsminister (AAD) Victor Norman i spissen, et uventet oppgjør med Microsoft. Norman stoppet det sentraliserte samarbeidet med Microsoft og fortalte at de enkelte offentlige organer selv kunne forhandle.

Les også:


Dette er trolig første skritt på veien mot i det minste et forsøk på å løsne på Microsofts monopol i offentlig sektor. For det har vært avslørt at flere offentlige etater krever å få informasjon tilsendt i Microsoft-format.

Regjeringen satte derfor samtidig i juni i gang et arbeid for å utrede alternativer til Microsofts nesten-monopol på operativsystemer og kontorprogramvare. Målet for rapporten og om man for eksempel vurderer alternativer både for PC-er og servere, vil ikke AAD røpe. Ole Willy Sandbekk, ekspedisjonssjef i AAD, er svært knapp med kommentarene når digi.no ringer.

Men skal staten øke konkurransen, finnes det bare en håndfull alternativer. Hovedspørsmålene rundt bruk av alternativer er hvor dyrt og tungvint det blir å bytte over. Det er også viktig å sjekke kvaliteten på norske versjoner og ikke minst om det er enkelt nok å installere, noe Linux har vært kritisert for.

Linux er egentlig det eneste alternative operativsystemet for PC-er. Trolig arbeider AAD derfor både med å vurdere det norske Skolelinux-prosjektet og arbeidet med en norsk versjon av Suns Star Office. I tilegg til Linux og programpakkene dette operativsystemet kan gi, finnes det alternativer til Office dersom man ønsker å beholde Windows. Star Office finnes i Windows-versjon og WordPerfect-samlingen lever fremdeles, oppdatert fra Corel. OpenOffice er i ferd med å ovesettes til norsk.

Les også:


- Det jobbes med en slik plan, men den blir ikke klar før i januar. Så er det et spørsmål om hvor fort Regjeringen får behandlet rapporten, forteller Sandbekk til digi.no.

På spørsmål om man vurderer både Microsoft-alternativer på PC og server, får digi.no følgende kryptiske svar fra Sandbekk: "Planen har fokus på sentrale elementer i nasjonal infrastruktur, altså hva som må tilrettelegges sentralt for at offentlig sektor skal fungerer brukerrettet og effektivt".

Mer vil han ikke si, men han bekrefter at både bransjeforeningene IKT Norge og Abelia, samt enkeltleverandører i bransjen og representanter fra brukersiden i offentlig sektor har vært innkalt til møter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.