Staten håver inn på digitale fotobokser

Staten håver inn på digitale fotobokser

Mange fotobokser er blitt digitale, og langt flere fartssyndere er tatt på fersken.

I alt 330 digitale fotobokser har nå overtatt for de analoge fotoboksene, som man tidligere kunne håpe var gått opp for film. Nå skjer filmingen ubegrenset i tid og strekning og har en uendelig kapasitet.

Hittil i år har staten håvet inn 360 millioner kroner på fotobokser, som er en vekst på 76 millioner kroner i forhold til i fjor. Nesten 143 000 bilførere er tatt i automatisk trafikkontroll, og antall bøtelagte trafikksyndere har vokst med 27 000.

Fotoboksene styres fra en ATK-sentral («automatisk trafikkontroll») som er blitt en egen driftsenhet under politiet i Nordmøre og Romsdal. ATK-sentralen på Farstad utenfor Molde, som tidligere var en leir for militærnektere, har nå overtatt 23 ansatte i tillegg til to polititjenestemenn.

Politioverbetjent Harald Torseth på ATK-sentralen mener det viktigste er at antall dødsulykker har blitt kraftig redusert. Tall fra statens vegvesen viser en reduksjon på 27 prosent.

I tillegg har antall alvorlige bilulykker også gått ned.

Også uten uhell kan det bli dyrt å kjøre for fort. Et forenklet forlegg for å overskride fartsgrensen kan variere fra 1600 til 7800 kroner. Kjører man i 105 kilometer i timen i 70-sone blir det et forenklet forlegg på 7800 kroner. Hadde farten derimot vært 76, ville føreren ha fått beslaglagt førerkortet med ordinært forlegg.

Teknologien åpner også for at man kan ta fortløpende bilder av alle biler, skanne skiltnummeret for å identifisere dem, og måle gjennomsnittlig fart mellom to påfølgende fotobokser.

Et pilotprosjektet i Gudbrandsdalen, som testet ut dette, er imidlertid stoppet av Datatilsynet. Det er nå klart at teknologien ikke vil brukes til å ta folk som passerer hver fotoboks i lovlig hastighet, men råkjører der de ikke overvåkes.

    Les også:

Til toppen