RESULTATERFINANS

Staten kan slå sammen alt til en gigant-database

Brønnøysundregistrene har satt igang et prosjekt som på sikt kan revolusjonere offentlig forvaltning og få vekk skjemaveldet.

16. jan. 2003 - 00:21




BrønnøysundregistreneSkattedirektoratetStatistisk Sentralbyråen samlet innrapportering av data for næringslivet



Dette er muliggjort ved at Brønnøysundregistrene har gitt hver eneste rubrikk som finnes i deres skjema (for eksempel antall kvadratmeter på næringsbygget du eier) en unike feltkode. Dermed kan datasystemene til Skattedirektoratet og Statistisk Sentralbyrå på en standardisert måte hente informasjon de trenger fra Brønnøysundregistrenes database ved å bare forespørre de(n) enkelte feltkoden(e). Før måtte alle data kopieres og konverteres til etatenes egne databaser.



- eNorge-planen sier at all rapporteringen fra næringslivet til staten skal skje elektronisk i løpet av 2004, forteller Kari Bjørke, underdirektør i Nærings- og handelsdepartementet, til digi.no. Metadatabase-prosjektet er en del av denne planen.





Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Les også:


AADs IT-plan har nå gått til poltitisk behandling og skal etter planen legges frem helt i begynnelsen av februar. Det er kjent at planen har som mål å redusere semi-monopolet til Microsoft og vil derfor ventelig legge opp til økt bruk av Linux i offentlig sektor. Men det er ikke kjent hvor langt staten vil gå i pålegg eller anbefalinger overfor egne instanser i så måte.

Etter hva digi.no kjenner til arbeider også helsesektoren med en felles struktur for data for å sikre enklere utveksling og felles lagring av helseinformasjon.

Men det er langt frem til en mulig felles database for store deler av offentlig sektor. Egne IT-systemer betyr stillinger og makt, noe offentlige etater verner om med nebb og klør. En mindre dramatisk løsning vil derfor være at data fra forskjellige sektorer samles inn på et punkt og kopieres ut til forskjellige offentlige instanser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra