JUSS OG SAMFUNN

Staten kutter tollgebyr i år - håper du betaler moms

Allerede i løpet av neste måned vil du kunne fortolle CD-plater og videofilmer du har kjøpt over Internett selv. Staten stoler på at du er ærlig og betaler momsen.

Einar Ryvarden
24. sep. 1999 - 01:34


digi.no
Se tidligere saker om 80-kroners gebyr:
Posten


Via Internett skal kunden koples til det elektroniske kundebehandlingssystemet kalt TVINN som Toll- og Avgiftsdirektoratet (TAD) har benyttet siden 1988. Løsningen skal utvikles av Posten SDS på oppdrag fra TAD.

Men nå viser det seg at Toll- og Avgiftsdirektoratet kommer til å kutte det omstridte gebyret allerede i neste måned. Og det vanligvis mindre fleksible direktoratet har lagt opp til et uvanlig system.

- Summene er små, så for en gangs skyld har vi tenkt å stole på folk og se hvordan det fungerer uten kontrollrutiner, sier Åge Sandvik, avdelingsdirektør i Toll- og Avgiftsdirektoratet til digi.no.

Sandvik forteller nemlig at direktoratet legger opp til et system der du får oppgitt et kontonummer og et beløp du skal betale. Om du betaler eller ei, kommer staten ikke følge opp - i første omgang.

Systemet skal fungere slik: Når CD-platen du har bestilt fra Amazon.com ankommer Posten, går den ikke til fortolling som vanlig, men til det nye Internett-systemet fordi innkjøpsprisen er på under 200 kroner. Du skal da få en lapp i posten og gå inn på Tollvesenets Internett-side. Der krysser du av for hva slags vare pakken inneholder og får beskjed om hvor mye moms (og toll blir).

Dette beløpet skal du betale inn på et Tollvesenets bank eller postgiro med et løpenummer.
- Foreløpig har vi ikke tenkt å innføre noen kontrollrutiner som sjekker navn, postadresse eller løpenummer. Vi ønsker å lage et enkelt og billig system, så får vi se hvor mange som betaler. Er det mange som roter eller forsøker å unnslippe, må vi innføre kontroll, sier Sandvik.

Sandvik tar derfor muligheten om å jukse med adresser og navn med ro. Vi må skaffe oss noen erfaringer først, forteller han.

Dermed kan det være duket for en økning i Internett-handelen i Norge. Det finnes ingen statistikk for nordmenns Internett-handel i utlandet, men Posten arbeider nå med å samle slike tall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.