Staten kutter tollgebyr i år - håper du betaler moms

Allerede i løpet av neste måned vil du kunne fortolle CD-plater og videofilmer du har kjøpt over Internett selv. Staten stoler på at du er ærlig og betaler momsen.

Allerede i løpet av neste måned vil du kunne fortolle CD-plater og videofilmer du har kjøpt over Internett selv. Staten stoler på at du er ærlig og betaler momsen.

Siden mars måned har norske Internett-brukere revet seg i håret over en ny avgift som har gjort det lite interessant å handle musikk og andre småvarer over Internett. Bakgrunnen for avgiften har blant annet vært at norske plateselskapsavdelinger og utsalg klaget over at forbrukerne kunne slippe unna momsen ved å importere fra utlandet.

Årsaken var et fortollings-fritak for pakker under 200 kroner. Men en ny regel tettet hullet og la på et 80 kroners fortollingsgebyr fra Posten fra mars. digi.no kunne i august fortelle at Internett-handelen falt over store deler av landet i kjølvannet av dette.
Se tidligere saker om 80-kroners gebyr:
Tidligere i uken fortalte Posten at de ønsket å innføre et Internett-basert system som skulle fjerne det forhatte 80-kroners gebyret, men først til neste år på grunn av trusselen fra tusenårskiftet.


Via Internett skal kunden koples til det elektroniske kundebehandlingssystemet kalt TVINN som Toll- og Avgiftsdirektoratet (TAD) har benyttet siden 1988. Løsningen skal utvikles av Posten SDS på oppdrag fra TAD.

Men nå viser det seg at Toll- og Avgiftsdirektoratet kommer til å kutte det omstridte gebyret allerede i neste måned. Og det vanligvis mindre fleksible direktoratet har lagt opp til et uvanlig system.

- Summene er små, så for en gangs skyld har vi tenkt å stole på folk og se hvordan det fungerer uten kontrollrutiner, sier Åge Sandvik, avdelingsdirektør i Toll- og Avgiftsdirektoratet til digi.no.

Sandvik forteller nemlig at direktoratet legger opp til et system der du får oppgitt et kontonummer og et beløp du skal betale. Om du betaler eller ei, kommer staten ikke følge opp - i første omgang.

Systemet skal fungere slik: Når CD-platen du har bestilt fra Amazon.com ankommer Posten, går den ikke til fortolling som vanlig, men til det nye Internett-systemet fordi innkjøpsprisen er på under 200 kroner. Du skal da få en lapp i posten og gå inn på Tollvesenets Internett-side. Der krysser du av for hva slags vare pakken inneholder og får beskjed om hvor mye moms (og toll blir).

Dette beløpet skal du betale inn på et Tollvesenets bank eller postgiro med et løpenummer.
- Foreløpig har vi ikke tenkt å innføre noen kontrollrutiner som sjekker navn, postadresse eller løpenummer. Vi ønsker å lage et enkelt og billig system, så får vi se hvor mange som betaler. Er det mange som roter eller forsøker å unnslippe, må vi innføre kontroll, sier Sandvik.

Sandvik tar derfor muligheten om å jukse med adresser og navn med ro. Vi må skaffe oss noen erfaringer først, forteller han.

Dermed kan det være duket for en økning i Internett-handelen i Norge. Det finnes ingen statistikk for nordmenns Internett-handel i utlandet, men Posten arbeider nå med å samle slike tall.

Til toppen