JUSS OG SAMFUNN

- Staten stjal vårt navn og idé

Redaktør for uavhengig norsk nettsted fortviler.

26. okt. 2009 - 11:03

Nettstedet morsmal.org reagerer kraftig på en ny nettportal som Utdanningsdirektoratet lanserte torsdag i forrige uke, med den likelydende adressen morsmal.no.

- Det er ikke hver dag staten stjeler ideer, navn og konsepter fra andre, skriver redaktør On Elpeleg i morsmal.org til digi.no.

Morsmal.org ble etablert i 2003 og presenterer seg som «en flerspråklig informasjonsportal og møtested for tospråklige forskere, lærere, foreldre og elever».

Den nye offentlige portalen morsmal.no oppgir at de skal være «et møtested for morsmålslærere, elever og foreldre (...) med læringsressurser i det aktuelle morsmålet og informasjon om morsmålsopplæring».

I en pressemelding understreker Elpeleg at de aldri ble kontaktet av Utdanningsdirektoratet i forkant av lanseringen av det nye nettstedet.

Han omtaler direktoratets nye nettportal som en konkurrent og en tvilling eller «copy cat» av sitt eget morsmal.org.

Ifølge On Elpeleg har Utdanningsdirektoratet i etterkant av lanseringen uttrykt ønske om å inngå «i en konstruktiv dialog» med morsmal.org, men det er uklart hva som ligger i dette.

- Vi vurderer å ta kontakt med advokat og ta saken videre til rettslige instanser, sier Elpeleg til digi.no på spørsmål om hva han planlegger å gjøre videre.

Prosjektleder og innholdsansvarlig for Utdanningsdirektoratets nye nettsteder ønsker ikke å kommentere de sterke beskyldningene.

I stedet blir vi henvist til hennes sjef, avdelingsdirektør Jorunn Margrethe Ødegaard i Utdanningsdirektoratet.

Avdelingsdirektøren er imidlertid ikke tilgjengelig for kommentar før tidligst klokken 14 i ettermiddag, da hun sitter opptatt i møte, får vi oppgitt.

- Vi har forholdt oss til normale prosedyrer for anskaffelse av domenenavn hos Norid, forteller Ødegaard senere til digi.no.

Hun vektlegger at det nye nettstedet, med morsmål som tema, er resulat av et oppdrag de har fått tildelt av Kunnskapsdepartementet.

- Oppgaven springer ut fra Stortingsmelding nummer 23 – Språk bygger broer. Målet er at dette skal bli en viktig ressurs for morsmålslærere, sier avdelingsdirektøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.