JUSS OG SAMFUNN

Staten tapte ankesak mot IBM – må betale millioner i sakskostnader

Samferdselsdepartementet er dømt til å betale 172 millioner kroner i vederlag til IBM for et bompengeprosjekt som ble avbrutt i 2015.

Krangelen mellom staten og IBM dreide seg om et IT-system for innkreving av bompenger.
Krangelen mellom staten og IBM dreide seg om et IT-system for innkreving av bompenger. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB
17. okt. 2022 - 13:37

Det er 35 millioner kroner mer enn hva tingretten kom til. Beløpet omfatter også vederlag og forsinkelsesrente. Lagmannsretten kom i likhet med tingretten til at IBM har krav på erstatning med i overkant av 2,5 millioner kroner.

Videre er også IBM tilkjent sakskostnader for lagmannsretten med 36,8 millioner kroner, ifølge en pressemelding fra Borgarting.

Statens anke i saken ble forkastet av Borgarting lagmannsrett fredag.

– Vi må få tid til å gå gjennom dommen og kan ikke kommentere den før vi har gjort det, sier avdelingsdirektør Åge Jensen i Statens vegvesen til E24.

Grindgut skulle være en ny felles IKT-løsning for innkreving av bompenger. Til slutt ble løsningen så forsinket at Vegvesenet for sju år siden valgte å si opp kontrakten med IT-konsernet.

Prosjektet hadde en kostnadsramme på en halv milliard kroner. IBMs utviklingskostnader var planlagt å være om lag hundre millioner kroner.

Staten ved advokat Goud Helge Homme Fjellheim mente hovedårsaken til at prosjektet gikk galt, var at IBM undervurderte arbeidsomfanget og kompleksiteten i prosjektet.

IBM mente på sin side at hevingen av kontrakten var urettmessig – og at et økt omfang på prosjektet var den viktigste årsaken til forsinkelsene og problemene i Grindgut.

For tre år siden saksøkte Samferdselsdepartementet IBM for mellom 240 og 325 millioner kroner. Søksmålet førte ikke fram i Oslo tingrett, og staten anket saken videre.

– Umiddelbart kan jeg si at vi er veldig fornøyd med resultatet, naturlig nok, men ikke så mye mer. Nå må vi sette oss inn i premissene, sier advokat Magnus Hellesylt, som har representert IBM.

Saken gikk for lagmannsretten over nesten fire måneder, fra 13. januar til 4. mai i år.

Bompenge-systemer er blitt vanlig i trafikken.Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Les også

Staten tapte mot IBM, må punge ut 385 millioner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.