BEDRIFTSTEKNOLOGI

Staten vil bruke mer Linux

Staten har bundet seg for tett til Microsoftt og bør bruke mer Linux. Dette er Statskonsults konklusjon. Men Linux bør ikke brukes til alt.

29. mars 2001 - 10:51

Etter en gjennomgang av Linux, anbefaler Statskonsult, statens eget rådgivnings- og konsulentselskap, økt bruk av gratis-operativsystemet. Statskonsult og flere departementer har over de siste årene blitt mer bekymret over nesten-monopolet Microsoft har skaffet seg på PC-nivå.

Staten, som alle andre, bruker også mye Microsoft-programvare på servere. Derfor har Statskonsult gått igjennom det etterhvert viktigste alternativet - Linux. I tillegg til å redusere avhengigheten til èn leverandør, mener Statskonsult at Linux kan spare det offentlige for store summer fordi Linux selv og mye av programvaren til operativsystemet er gratis eller svært billig.

Statskonsult avfeier flere av de tidligere argumentene mot Linux. Tilgangen på programvare, maskiner med ferdig installert Linux, konsulenter og support er nå godt nok til at dette ikke er til hinder.

Men Linux egner seg ikke til alt. Ikke overraskende konkluderer seniorrådgiver Endre Grøtnes med at Linux er et glimerende alternativ for servere, men ikke for vanlige PC-er. "Åpen sluttbrukerprogramvare kan per i dag ikke erstatte de kommersielle alternativene når det gjeder funksjonalitet og integrasjonsmuligheter", mener han.

Årsaken til dette er flere, men det som nok veier tyngst er at hverken Corel Wordperfect, Sun Staroffice eller noen av de andre Office-klonene finnes med norske menyer og norsk hjelp. Det nærmeste man foreløpig kommer er Staroffice, som finnes med danske menyer.

Konklusjonen til Statskonsult er delvis sammenfallende med hva Dag Asheim i Linux-konsulentselskapet Linpro mener. Nylig konkluderte han i digitoday.no at Linux kan brukes på PC-er, men det krever en oppegående IT-avdeling. Les Linpros konklusjoner: Bytt til Linux på PC-en din

Statskonsult påpeker dessuten at offentlig sektor bruker mye spesialprogramvare de har fått utviklet for Windows, noe som gjør det vanskelig å bytte. Slike plattformvalg bør man vurdere nærmere i fremtiden, mener Statskonsult.

Statskonsult utrykker håp om at dette vil rette på seg i fremtiden og anbefaller derfor departementer, kommuner og etater å bruke Linux der de kan. Statskonsult har følgende råd:

- Man bør oppmuntre til bruk av Linux og åpen programvare på skolene slik at elever og studenter ikke bare lærer seg å bruke Microsoft-programvare. I dag har det offentlige skoleverket gjort eksklusive avtaler med Microsoft om bruk av Windows og Office.

- Skolemaskiner bør utstyres med Linux og åpen programvare for å spare penger. Høle Barne- og Ungdomsskole trekkes frem som et eksempel på en skole som har spart penger på denne måten

- Det offentlige bør støtte utvikling av åpen programvare for å bidra til nyskapning og utvikling i IT-bransjen.

Her finner du hele Statskonsults Linux-rapport.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.