BEDRIFTSTEKNOLOGI

Staten vil tvinge de som sier nei

Debatten om digital bakkenett dreier seg om èn ting: Skal staten påtvinge alle som har sagt nei en dyrere TV-underholdning?

Debatten om digitale TV-sendinger har blusset opp igjen etter at Stortinget utsatte diskusjonen ett år. Gjennom leserbrev i Dagens Næringsliv hagler det med påstander og lite diplomatiske formuleringer mellom blant andre NTV (eid av NRK og TV2) og IKT Norge-sjef Per Morten Hoff.

Temaene det krangles om er fravær eller tilstedeværelse av interaktivitet, hvor mange kanaler det blir, om bredbånd er et alternativ, og prisen på utbyggingen.

Dessverre har partene stupt ned i detaljene og mister dermed de overordnede spørsmålet av syne. Dette er diskusjonen om hvorvidt staten skal bruke milliarder på å styre og utvikle IKT-markedet.

Et digitalt bakkenett skal gi norske husstander et mer avansert TV-tilbud. I utgangspunktet vil en digital mottakerboks bare gi et klarere signal og et påslag på kanskje 1500 kroner. Muligens vil det dukke opp Internett-surfing, epost og film-kjøp.

Til de 30-35 prosent av norske husstander som ikke vil ha det.

For mye av det bakkenettet skal tilby, kan i dag kjøpes av de som er interessert. Og det har da også hele 65-70 prosent av norske husstander gjort - de har skaffet seg parabol eller kabel-TV.

TV2 og NRK vil altså bygge et nytt nett som skal påtvinge den resterende delen av markedet som har sagt nei takk, et nytt og "bedre" tilbud. I realiteten ber TV2 og NRK om penger til å bygge en ny, statsdeleid konkurrent i underholdningsmarkedet. Det er et rent defensivt trekk fra TV2 og NRK for å redusere konkurranse.

Nå kan man trolig spekulere i at en del av dette markedet kanskje vil ha et større TV-tilbud, men så langt ikke har fått rotet seg til det - eller klart å navigere i jungelen av tilbud.

Men trolig sier mange eldre, eller unge som stadig flytter, og folk som er lite hjemme et aktivt "nei takk - jeg trenger ikke et utvidet TV-tilbud". Disse skal altså muligens likevel få et tilbud, delvis finansiert av dem selv og alle de andre over skatteseddelen.

Er det en ting vi ikke mangler her i Norge, er det statlig eierskap og styring. TV-markedet er et godt eksempel på et ganske velfungerende, frittstilt marked.

Skal vi ødelegge for de kommersielle aktørene som har investert milliarder i kabel og satellitter? TV2 må få lov til å gjøre hva de vil, men er dette staten og NRKs rolle?

Alle andre spørsmål er underordnet denne ene debatten. Hittil har mye av norsk politikk vært fokusert på å bygge ut landet - først med telefon og så med veier, broer og tuneller. Men er det statens jobb å sikre at hele befolkningen får et sterkere - og dyrere underholdningstilbud?

Nei, det er det ikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.