RESULTATERFINANS

Statens e-helse revolusjon mangler penger

Idag la staten frem en plan for hvordan Internett skal effektivisere hele helsevesenet. Men hvor alle pengene skal komme fra er høyst uklart.

31. jan. 2001 - 08:47
Tore Tønne

Nå vil Tønne bruke Internett og IT som kjerne til å omforme helsetjenesten. Planen "Si @!," som ble presentert på Ullevål Sykehus tirsdag, skal tvinge alle regionene i landet til å opprette et helsenett som til slutt skal samles i et nasjonalt helsenett. digitoday.no kunne i går avsløre hovedtrekkene i planen: Endelig slutt på papir i helsevesenet

I planen står det at alle helseregionene (Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge) skal ha helsenett-initiativ oppe i løpet av dette året. Innen 2002 skal disse regionale helsenettverkene samles til et nasjonalt helsenettverk.

Helsenettene skal brukes til å fjerne papirmølla, noe som vil gi langt billigere, raskere og mer feilfri behandling. Helsevesenet har hittil investert enorme summer i IT-systemer, men de er ikke koblet sammen og nesten all informasjon, blant annet pasientjournaler lagres på papir - som regel spredd mellom mange leger og sykehus. Helsenettet skal la helsepersonell og leger sende resepter, meldinger og annen informasjon til sykehuset du legges inn på, eller til en annen lege.

Brukerne av de fem helsenettene skal også kommunisere med sentrale statlige instanser som Rikstrygdeverket. Rikstrygdeverket ville spart enorme summer og ressurser på at sykemeldinger og annet papirarbeid legges over til elektroniske systemer. I dag går alt med papir og post.

Basisen for systemet er såkalte elektroniske signaturer. Slike signaturer sikrer mottaker og avsender ved at man virkelig snakker med den man tror man kommuniserer med og at innholdet ikke blir lest/endret underveis. Staten vedtok i fjor at offentlig sektor kan bruke digitale signaturer.

Men som mye annet i helsesektoren er finansieringen uklar. Staten legger omfattende planer og mener fylker, kommuner og private aktører skal betale mesteparten av regningen.
Røntgenbilder:
Helsenett Øst ligger langt fremme, men har måttet sloss om å få penger til satsningen. Blant annet holdes prosjektet oppe av forskningspenger fra Telenor FoU. - Linjene er viktige. Det holder ikke med ISDN, det må være bredbånd, ikke under 4 Mb, sier prosjektleder Rolf Kåresen. Et røntgenbilde av en lunge tar 5 MB, så sier det seg selv at en ISDN-linje vil være utilstrekkelig. - Og kvalitetsforingelser kan ikke aksepters.




Men størstedelen av regningen kommer når eksisterende datasystemer skal kobles til helsenettet. Dette vil by på omfattende konsulentoppdrag og oppgraderinger. Enda dyrere blir det å bytte ut alle papirsystemene med digitale systemer. I dag benytter fremdeles alle sykehus papir-baserte pasientjournaler. Bare enkelte oppgaver som timebestilling er på data.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.