Statens nye IT-plan snart klar

Statens plan for offentlig IT-bruk og offentlige Internett-tjenester er snart klar. Det ligger an til mer bruk av Linux.

Arbeids- og adminstrasjonsminister Victor D. Norman har siden juni i fjor jobbet med en omfattende plan for bruk av IT i offentlig sektor. Planen er en konkretisering av de noe luftige eNorge-planene. Planen skulle vært lagt frem i høst, men ble forsinket og lovet ferdig tidlig i vinter.

Nå viser det seg at planen er ferdig og ses over av politikerne i departementet og resten av regjeringen. Dette forteller Ole Willy Sandbekk, ekspedisjonssjef i AAD, når digi.no ringer.

Han vil ikke fortelle hvilke temaer planen tar for seg, annet enn at "planen vil fortelle hva mener regjeringen bør tilrettelegges sentralt for at tjenesteytende offentlige organer skal kunne utvikle elektroniske, brukerrettede tjenester. Målet er effektiviseringsgevinster", sier Sandbekk til digi.no.

En del av planen er likevel kjent: Regjeringen har utredet alternativer til Microsofts nesten-monopol på operativsystemer og kontorprogramvare for både PC-er og servere. For i sommer tok regjeringen et uventet oppgjør med Microsoft.Victor D. Norman stoppet det sentraliserte samarbeidet med Microsoft og fortalte at de enkelte offentlige organer selv kunne forhandle.

Les også:

Den offisielle unnskyldningen var at den enkelte etat selv skal forhandle, men bak dette ligger et overordnet mål: Større konkurranse. Dette målet preger da også mye annet som den Høyre-dominerte regjeringen arbeider med.


Men skal staten øke konkurransen, finnes det bare en håndfull alternativer. Hovedspørsmålene rundt bruk av alternativer er hvor dyrt og tungvint det blir å bytte over. Det er også viktig å sjekke kvaliteten på norske versjoner og ikke minst om det er enkelt nok å installere, noe Linux har vært kritisert for.

Les også:

Mer vil ikke Sandbekk si, men han bekrefter at både bransjeforeningene IKT Norge og Abelia, samt enkeltleverandører i bransjen og representanter fra brukersiden i offentlig sektor, har vært innkalt til møter.


- Jeg regner med at planen vil legges frem av regjeringen i begynnelsen av februar, forteller Sandbekk til digi.no.

Til toppen