JUSS OG SAMFUNN

Statistikkgruppe manglet server-esset

De håpet å kunne legge frem to skikkelige alternativer for servermålinger på dagens allmøte; de hadde ingen. Scan-Fact ville ikke teste sin Quick Traffic, mens Feedbacks Netcheck ikke fungerte på teststedet SOL. Dermed måtte arbeidsgruppen for nettmålinger be om mer arbeidstid.

Herman Berg
26. mars 1998 - 16:12

I dag ble innstillingen fra den hardt arbeidende gruppen for nettmålinger presentert. Gruppen hadde plukket ut tre områder hvor de føler at nettmarkedet trenger tall: det ene er servertrafikk, det andre er dekning (antall lesere) og det tredje er demografi på leserne/nettbrukerne.

Det er serverstatistikk som er blitt valgt som primær målemetode for de nærmeste 18 månedene. Gruppen går for sammenliknbare trafikktall som både store og små nettsteder kan gjøre seg nytte av.

Det eneste problemet er at gruppen i øyeblikket ikke har noe system å anbefale.

- Vi hadde håpet å kunne presentere to alternativer i dag. Det viste seg dessverre ikke mulig, sa gruppeleder Niels Røine (VG Nett) på møtet i formiddag.

Internett Kanal 1s Pål Leveraas presenterte arbeidet i primærgruppen og sa de måtte konstatere at de ikke hadde noen fullgode alternativer på servermålinger.

- Scan-Facts Quick Traffic-system kobler en maskin til webserveren din. Vi har en del motforestillinger mot å sette en maskin foran serveren. Noe av meningen vår har vært å velge det trygge og ikke bli for dristige i valget, sa Leveraas.

I tillegg ble det påpekt at systemet ikke var blitt testet ut på noe norsk nettsted på grunn av at Scan-Fact hadde vegret seg.

Niels Røine mente også at Scan-Fact ikke hadde gode nok referanser på systemet i Sverige.

Quick-log-in er merkenavnet på et system som instituttet Scan-Fact driver på lisens i Norge. Systemet er delt i to nivåer, hvorav det ene tar for seg rene server-registreringer (Quick Traffic), mens det andre (Quick-log-in) gir demografi og profiler på brukerne. Forutsetningen for det siste er imidlertid at brukerne registrerer seg.

Denne registreringsdelen ble på et tidlig tidspunkt diskutert og forkastet i arbeidsgruppen.

Det andre alternativet Netcheck, som gruppen hadde større tro på, viste seg også å være langt fra perfekt. Ifølge Leveraas hadde de plukket ut SOL som teststed og prøvd Netcheck i to uker uten at det hadde fungert. Ifølge Jørgen Wahlberg i Scandinavia Online var problemet sannsynligvis at de rett og slett har for stor trafikk på nettstedet, uten at de kunne fastslå det helt sikkert.

Netcheck er den største målemetoden for Internett i Sverige. Rundt 30 nett-tjenester er koblet opp, og det er Feedbacks svenske moderselskap, SIFO, som har tilegnet seg det etter et oppkjøp av det svenske selskapet Tidningsstatistik (TS) i fjor høst (I Sverige heter målingen TS Netcheck).

Den mest oppmuntrende meldingen kom imidlertid fra en representant for Nettavisen som kunne fortelle at de også hadde implementert Netcheck på sine to webservere og konstaterte at den fungerte - dog med feilmarginer på målingene på rundt tre-fire prosent sammenlignet med egne servermålinger.

Arbeidgruppen var, tross motgangen, ikke pessimistiske og sa at de jobbet videre med begge alternativene. Samtidig skulle de kartlegge andre lisensierte målemetoder og ba om mandat til å være operativ til neste allmøte rundt 1. mai.

Innen den tid skal gruppen ha forhandlet fram en basis-avtale med ett av instituttene i forbindelse med servermålinger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra