Statlig e-handel blir for risikabel

I går trakk IBM seg og nå sier Ementor også nei til å bygge statens Internett-markedsplass. Begge mener staten ikke forstår at dotcom-bølgen er over.

Statskjøp har siden tidlig i fjor arbeidet med planer om å skape en Internett-basert innkjøpssentral for offentlig sektor i Norge. Kontrakten er i utgangspunktet svært fristende, for offentlig sektor handler varer og tjenester for over hundre milliarder kroner i året.

I ettertid synes det klart at Statskjøp kanskje kunne fått en hyggeligere løsning, for i fjor høst hadde IT-bransjen fremdeles flust med penger og pågangsmot. Nå kaster flere aktører kortene fordi man mener Statskjøp ikke har fått med seg kollapsen i IT- og internettbransjen.

Torsdag trakk IBM seg, og nå trekker også Merkantildata-selskapet Ementor seg.


- Risikoen blir for høy i forhold til mulige inntekter. Selv om Statskjøp har justert litt på anbudet fra i fjor høst, er investeringene fremdeles for høye, mener Lars-Erik Johannessen, konstituert sjef i Ementor, til digi.no.

Han støtter dermed standpunktene og kritikken fra IBM. IBMs sjef for offentlig sektor, Paul Are Killie, sa til digi.no i går at kollapset i dotcom-bransjen og det langt strammere finansmarkedet burde påvirket kravene til Statskjøp.

- Vi ser at utviklingen av e-handel tar lengre tid enn bransjen trodde. Vi er redd for at de offentlige kundene vil bruke tid på å ta i bruk Internett-løsninger og at dette vil velte regnestykket, sa Killie.

Johannesen rister på hodet over at staten ikke vil pålegge offentlig sektor å bruke Internett til innkjøp.
- Det blir vanskelig å vurdere inntekter når alle etater og kommuner selv skal vurdere bruk. Dessuten har det siden i fjor dukket opp flere alternativer som offentlig sektor kan bruke. Da blir riskoen for høy, mener Ementor-sjefen.

Både IBM og alliansen mellom Telenor, Ergo Group og Accenture har begge åpnet norske innkjøpssentraler på Internett.

Til toppen