Statoil sparer store penger med Linux

Statoil har med overgang til Linux kunnet mer enn halvere IT-utgiftene. Men bare indirekte på grunn av programvaren.

Statoil har med overgang til Linux kunnet mer enn halvere IT-utgiftene. Men bare indirekte på grunn av programvaren.

Siden 2000 har Statoil kunnet redusere IT-utgiftene til selskapet med 60 prosent takket være overgangen til Linux. Det fortalte Johnny Roen, sjefingeniør i selskapet i forbindelse med Linux Open Source Forum 2005 som arrangeres i Kista utenfor Stockholm denne uken.

Ifølge ComputerSweden, som rapporterer fra konferansen, sa Roen at man ikke sparer så mye på selve programvaren, men at det først og fremst er maskinvarekostnadene som er blitt redusert. Unix-serverne Statoil tidligere brukte koster mellom 500 og 600 tusen kroner per stykk, mens standardserverne som i dag benyttes koster ifølge Roen drøyt 60.000 kroner.

I tillegg har selskapet kunnet redusere kunne redusere antallet ansatte i blant annet support-avdelingen, fordi antallet Unix-dialekter i bruk i selskapet er blitt redusert fra sju til fire. Dessuten skal det gjenværende supportpersonellet ha blitt mer effektive og ha fått økt kunnskap innen de forskjellige områdene.

Fortsatt gjenstår omtrent 20 prosent av de tidligere Unix-applikasjonene som ennå ikke kjøres Linux, men målet er ifølge Roen å bruke Linux overalt.

- Den viktigste årsaken til at vi ikke bruker Linux fullt ut allerede i dag, er at visse applikasjoner fortsatt ikke er kompatible med Linux, sier Roen. Leverandørene er nå i ferd med å bytte plattform, noe som ventes å ta et par år.

Da vil Statoil kun ha to operativsystemplattformer å forholde seg til, Red Hat Enterprise Linux og Windows.

Til toppen