BEDRIFTSTEKNOLOGI

StatoilHydro er avhengig av fiberkabler

Flytter dataene til ekspertene, istedenfor å flytte ekspertene til dataene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. nov. 2007 - 07:18

Etter at Statoil og Hydro slo seg sammen har selskapet vedtatt økte ambisjoner knyttet til eksisterende og framtidige utbygginger. Dette gir økende behov for tilstandsrapporter og kommunikasjon med installasjonene, noe som muliggjør sikrere, bedre og raskere beslutninger.

Dette fortalte Svein Omdal i StatoilHydro under NITOs fiberoptikk-seminar i Trondheim denne uken.

- Det er viktig å kunne iverksette tiltak raskt for å kunne øke verdiskapningen. Vi må kjenne tilstanden til selv de minste sektorene, sa Omdal.

    Les også:

StatoilHydro har egne nettverk fordi man er helt avhengige av å ha full kontroll. Omdal mener det ville være en katastrofe dersom en hacker får tilgang og for eksempel skaper en gasslekkasje.

StatoilHydro skal bli et globalt selskap, men har ikke ressurser til å bringe ekspertene til der hvor dataene er. Derfor må dataene bringes til ekspertene.

Kapasiteten i nettverkene stanger ikke i dag, men i framtiden vil man ha behov for større kapasitet. Man vil kunne levere opptil 7 terabits per sekund per optisk fiber ved hjelp av bølgelengdemultipleksing.

Offshore-bransjen har spesielt behov for forsterkerfrie lengder på 500 – 600 kilometer.

Omdal forteller at det er flere årsaker til at optiske løsninger er å fortrekke i det Omdal betegner som utfordrende miljøer. Blant annet har StatoilHydro erfaringer med at påliteligheten er bedre enn med elektrisitetsbaserte systemer, som man har sett eksempler på at har feilet. Fiberne skal blant annet være mer motstandsdyktige for støt og varme.

Men også kapasiteten og fleksibiliteten til å øke denne ved behov er viktige faktorer.

Nexans offshore-system med optiske sjøkabler

Fiberforbindelsene kan benyttes blant annet til å registrere data fra sensorer plasser nede i brønnene. Dette kan være sensorer for trykk, temperatur og seismikk. Morten Eriksrud i selskapet Optoplan fortalte at det typisk vil være ti sensorer som følger produksjonsrøret ned i brønnen.

En annen løsning er å spre et stort nett av seismiske sensorer utover havbunnen. En installasjon kan dekke 30 kvadratkilometer og inneholde 8000 til 10.000 sensorer, først og fremst akselererometre og hydrofoner, som er samlet i typisk 2000 stasjoner som er forbundet med fiberkabel.

Optoplan er foreløpig bare på prototype-stadiet med slike løsninger, men har som mål å produsere 2000 slike stasjoner i 2008, i samarbeid med blant annet PartnerTech og Nexans Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.