JUSS OG SAMFUNN

Statoilhydro kan kreve tilbake nettadresse

Advokat og domene-ekspert Knut Glad mener Statoilhydro ikke trenger å betale for å få tilbake sin nettadresse.

8. mars 2007 - 12:07

I går ble det klart at Statoil og Hydro olje/gass-divisjon foreløpig skal hete Hydrostatoil.

Men nettadressen til dette nye selskapet, hydrostatoil.no, er opptatt - den og statoilhydro.no ble registrert allerede sommeren 2002 av Blindheim Consulting i Oslo, drevet av Bendik Blindheim.

Smart, nå kan Blindheim Consulting selge sitt domene for millioner, har enkelte påstått. Men Knut Glad, advokat og partner hos Føyen Advokatfirma DA mener at Blindheim Consulting har brutt loven og plikter å gi fra seg domenet.

Glad er trolig den fremste eksperten på domene-konflikter i Norge. Det var Glad som blant annet prosederte saken for Google i striden om Google.no - og vant.

- Problemet til StatoilHydro er at domenet ble registrert før 1. oktober 2003. StatoilHydro må derfor gå til de alminnelige domstolene for å få avgjort saken rettslig, og kan ikke benytte seg av den enkle tvisteløsningen i Domeneklagenemnda, påpeker Glad til digi.no.

-Jeg mener at Blindheim har krenket både Hydros og Statoils enerettigheter til bruk av varemerkene Hydro og Statoil. Disse varemerkene er så velkjente og har en slik anseelse her i Norge at annen bruk vil være en urimelig og ulovlig utnyttelse. Etter det jeg ser har domenet blitt benyttet for å reklamere for webhotelltjenester med mer. HydroStatoil bør derfor kunne kreve overføring av domenet til seg med grunnlag i varemerkeloven § 40. 3 ledd.

Spørsmålet er videre om Blindheims okkupering av dette domenet gir grunnlag for en midlertidig forføyning mot ham, det vil si en foreløpig avgjørelse fra retten om å overføre domenet inntil rettighetsspørsmålet er endelig avgjort. Mitt råd til Blindheim er uansett at han straks gir fra seg domenet til StatoilHydro – hvis ikke blir han raskt økonomisk ansvarlig for motpartens omkostninger i rettssystemet, og kanskje også annet erstatningsansvar, sier Glad til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.