KARRIERE

Statoils toppsjef inn i Nokia

Helge Lund skal hjelpe og lære av mobilgiganten.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil blir norsk bidrag til Nokia.
Konsernsjef Helge Lund i Statoil blir norsk bidrag til Nokia. Bilde: Trond Isaksen / Statoil
4. mai 2011 - 13:41

Under gårsdagens generalforsamling byttet hardt prøvede Nokia ut fem av sine syv styremedlemmer.

Nytt tilskudd i styret er norske Helge Lund, ellers bedre kjent som konsernsjefen i Statoil.

Han er valgt inn som styremedlem i mobilgiganten for ett år, der han blant annet vil arbeide med Nokias konsernsjef og tidligere Microsoft-vetaran Stephen Elop.

I et intervju med Dagens Næringsliv fremhever nordmannen likhetene mellom de to selskapene han nå vil representere: Begge er digre teknologiorienterte bedrifter hvor innovasjon spiller en avgjørende rolle. De konkurrerer også begge i et krevende globalt marked.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil blir norsk bidrag til Nokia. <i>Bilde: Trond Isaksen / Statoil</i>
Konsernsjef Helge Lund i Statoil blir norsk bidrag til Nokia. Bilde: Trond Isaksen / Statoil

- Jeg håper jo at jeg har noe å tilføre på de områdene, sier han til DN.

Ifølge Lund er Statoil opptatt av å hente inspirasjon fra andre selskaper. Han gir uttrykk for at det derfor er formålstjenlig å sjonglere konsernsjefstillingen med rollen som styrerepresentant for Nokia.

Nokia er verdens største produsent av mobiltelefoner, men har slitt med sviktende andeler og en markedsverdi i fritt fall de siste årene.

Kort tid etter Elop overtok toppjobben varslet han store endringer i virksomheten, og vraket selskapets operativsystem Symbian.

I februar inngikk Nokia avtale med Microsoft om å gjøre Windows Phone til hovedplattform for mobiltelefoner. Snuoperasjonen har så langt medført at Nokia kutter over 7.000 stillinger.

Likevel er det langt frem før den finske teknologigiganten kan friskmeldes. Nye modeller med Microsofts operativsystem er ikke ventet før tidligst i slutten av året, og full produksjon først i 2012.

Helge Lund regner med å lære av den kraftige omstillingsprosessen Nokia er inne i, men også bidra med egen erfaring.

- Jeg tror erfaringer fra andre store internasjonale bedrifter, uavhengig av bransje både når det gjelder teknologiutvikling og personalhåndtering, alltid vil kunne komme til nytte. Jeg tror også andre har noe å lære av Statoil, sier han til Dagens Næringsliv.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.