JUSS OG SAMFUNN

– Statsbudsjett mot kunnskap

Støtter tradisjonell industri mens Norge akterutseiles, mener Per Morten Hoff.

5. okt. 2010 - 12:40

Generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge mener forslaget til statsbudsjett 2011 er en videreføring av støtten til tradisjonell industri og maritim næring, og at det ikke tar inn over seg at Norge er et kunnskapssamfunn.

– I konkurranse med andre land er Norge i ferd med å bli akterutseilt. Mens EU og fremadstormende økonomier i Asia ser at IKT er driveren for et moderne bærekraftig samfunn, avslører regjeringen her at Norge satser på verft og gårsdagens løsninger, sier Hoff.

Hoff mener at forslaget om innføring av moms på utenlandsk elektronisk innhold er «et urealistisk forsøk på å sidestille vilkårene for kjøp av norsk og utenlandsk e-innhold».

– Skattelegging av innhold levert over nettet gjør det 25 prosent dyrere å velge det miljøvennlige, elektroniske alternativet enn det samme innholdet trykket på papir, sier Hoff. – Det er et paradoks at det står i statsbudsjettet at avgiftsendringer brukes aktivt for å fremme miljøvennlige valg, når vi her gjør det stikk motsatte.

IKT-Norge peker også på at budsjettutkastet inneholder «null til moderne infrastruktur».

– Informasjons- og kommunikasjonssektoren er Norges nest største næring, med en omsetning på 240 milliarder kroner i 2008. IKT-Norge mener det er et manglende fokus, ikke bare på IKT næringen, men på bruk av IKT løsninger i samfunnet. Høyhastighetsbredbånd er den nye elektrisiteten, og den viktigste infrastrukturen for kunnskaps-Norge og for effektivisering av offentlig sektor. I statsbudsjettet synes satsing på høyhastighetsbredbånd å være helt fraværende. Mens andre land stimulerer til høyhastighetsutbygging, gis det etter det vi kan se ingen incentiver til utbygging i områder som ikke er kommersielt interessante i Norge, sier Hoff.

Han mener regjeringen oppfører seg som om bredbåndsutbyggingen i Norge er fullført.

– Det er som om vi skulle sagt oss ferdig med utbyggingen av veinettet på 1960-tallet.

Hoff er imidlertid ikke bare negativ.

Han trekker fram at regjeringen vil bevilge 107 millioner kroner til 2200 nye studieplasser, og vil prioritere blant annet realfag og teknologi.

– Dette er svært positivt, og vi forventer at denne prioriteringen går til å gi oss 2200 flere høykompetente studenter.

Hoff roser også regjeringens erklærte vilje til å støtte grunnforskningen, og dens erkjennelse av at banebrytende grunnforskning er avgjørende for å finne ut hva Norge skal leve av når oljen tar slutt.

– At de deretter bevilger 60 millioner kroner til grunnforskning må karakteriseres som et musepiss i havet.

IKT-Norge er ellers fornøyd over bevilgningen til Altinn på 282 millioner kroner, og over at det øremerkes 50 millioner kroner til e-helse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.