BEDRIFTSTEKNOLOGI

Statsbudsjettet: IT-småtteri til bibliotekene

Regjeringens utkast til statsbudsjett gir fem millioner kroner til å "ruste opp" IT-utstyret i Folkebibliotekene. - Dette er småpenger, i år som i fjor, sier Internett-ansvarlige ved Deichmanske bibliotek i Oslo, Bjørn Bringsverd.

Eirik Rossen
14. okt. 1997 - 14:11

Bringsverd peker på at folkebibliotekene er kommunenes ansvar.

- Men det å ruste opp folkebibliotekene til å møte teknologien krever helt andre summer, understreker han. - Hvis Staten skal være fødselshjelper på Internett i bibliotekene, må den gjøre noe stort for Internett-tilgangen der. Det bibliotekene trenger, er noe av det samme som ble gjort for universitetene og høgskolene i forbindelse med Uninett.

Som et apropos til bevilgningen på 7,5 millioner kroner til "IT-plan for kultursektoren", foreløpig bare konkretisert ved tanken om Kulturnett Norge, understreker Bringsverd at det er selve Internett-tilgangen som er det viktigste for bibliotekene og for andre kulturinstitusjoner.

- Innholdet kan institusjonene fint stå for selv. Erfaringen er at idéene begynner å yngle i det øyeblikket de får nett-tilgangen. Jeg vil advare mot at departementene gjør Kulturnett til en stor portal med lite innhold. Men skal bibliotek, arkiv og museer virkelig rustes opp, blir jo 7,5 millioner igjen bare småpenger.

Det skal bli interessant å se hva sentrumsregjeringen gjør med utfordringen fra Bringsverd. I sommer sa Anne Enger Lahnstein følgende til Nationen:- Det er bedre å bruke deler av oljemilliardene på å utvide virkeområdene til folkebibliotekene enn å kjøpe utenlandske obligasjoner. Vi må se på datasatsingen som en investering i kunnskap som vi må ta oss råd til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.