Statsråd vil ha IT-samarbeid

Leste Oslo Kommunes rop om hjelp i digi.no.

Statsråd vil ha IT-samarbeid
Tok kontakt med Oslo kommune: - Man må gjøre mer i felleskap, mener IT-statsråd Rigmor Aasrud. Bilde: Marius Jørgenrud

Etter at statsråd Rigmor Aasrud kunne lese i digi.no at Oslo Kommune ber om IT-hjelp fra staten tok det ikke lang tid før hun reagerte. Allerede dagen etter sendte statsråden et brev til finansbyråd Kristin Vinje (H) og inviterte til et møte.

– Jeg så med interesse et oppslag i fagpressen i går hvor du etterlyser et tettere samarbeid mellom kommunene og staten på IKT-området. Jeg er glad for du engasjerer deg i dette temaet, skriver Aasrud i brevet som er stilet til Vinje.

IT-ministeren vil nå innkalle Oslo kommune samt gruppen av de ti største kommunene i Norge, som går under navnet K10, til et møte der de ser på hvordan stat og kommune kan jobbe sammen på IT-området.

– Jeg tror vi nå har gode muligheter til å gjøre fremskritt. Og det fins prisverdige initiativer som peker i en god retning, ikke minst K10-samarbeidet hvor også Oslo kommune deltar.

Last ned brevet i sin helhet her (pdf)

– Må samarbeide

Flere kommuner har slitt med å etablere gode digitale tjenester til innbyggerne, og Oslo kommune har ikke vært en foregangskommune. Heller tvert om.

Nå mener Rigmor Aasrud at kommunene må bli bedre på å samarbeide om løsninger, og inviterer til å dele både systematikk og kompetanse med sektoren.

– Det er viktig at kommunene bygger opp systemene slike slik at de kan samhandle på en god måte. Vi ser også at infrastruktur er et viktig område hvor vi i staten kan bidra, sier Aasrud som tillegger at hun tror kommunene hadde vært tjent med å ha mer samordning enn de har i dag.

– K10 blir viktig motor

Men på dette området skjer det mye. Aasrud forteller at Kommunenes Sentralforbund (KS) sitt styre nå behandler hvordan de skal organisere sitt IT-arbeid og dermed ta organisatoriske grep for å styrke samordningen mellom kommunene. Dessuten har landets ti største kommuner, med Oslo Kommune i front, etablert K10-samarbeidet.

Sist fredag kunne digi.no avsløre at alle landets fylkeskommuner har gått lei av et dårlig svensk IT-system for skoleadministrasjon, og har innledet samarbeid for sammen å kjøpe inn ett nytt.

– Jeg tror det er veien å gå for kommunesektoren. Man må gjøre mer i felleskap. Det skjer mye i dag, men det er mye «tre kommuner her» og «fem kommuner der», sier Aasrud som ønsker alle initativer om samarbeid velkommen.

– Vil K10-samarbeidet bli en viktig premissleverandør her? At de løsningene de utvikler blir rullet ut også til de små kommunene?

– Om ikke kommunene gjør noe annet så vil K10 bli en så tung motor at de vil bli den toneangivende i kommunesektoren, sier Aasrud til digi.no.

    Les også:

Les mer om: