Statsselskap sikter sammen mot stjernene

Telenor og NRK inngikk i dag en åtte år lang distribusjonsavtale der de to tar sikte på at digitale TV-kanaler og nye digitale tjenester skal bli en del av tilbudet til folket.

Telenor og NRK inngikk i dag en åtte år lang distribusjonsavtale der de to tar sikte på at digitale TV-kanaler og nye digitale tjenester skal bli en del av tilbudet til folket.

Telenor Plus/TV-Distribusjon, Telenor Satellite Services og NRK inngikk tirsdag en avtale om analog og digital satellittdistribusjon av NRKs TV-kanaler. I avtalen ligger det også føringer om samarbeid når det gjelder nye digitale tjenester uten at disse er spesifisert i pressemeldingen som gikk ut i dag.

Ifølge avtalen skal de to statlige kjempene samarbeide tett om teknisk distribusjon i tillegg til distribusjon til kabelnett i Norden. Denne avtalen komplementerer samarbeidsavtalen med satellittdistribusjonsselskapet Canal Digital (eid 50 prosent av Telenor) som ble inngått i fjor.

To av de viktigste aktørene på mediesiden i Norge har dermed posisjonert seg sammen for den omveltningen som kommer til å skje i den digitale fremtiden.

Blant annet får Canal Digital en sentral rolle i distribusjonen av betal-TV-kanalen Nordik som, ifølge Dagens Næringsliv, skal hente kapital og få på plass eventuelle samarbeidspartnere innen 1. juni i år.

Nordik er en kanal som skal bestå av resirkulert arkivmateriale fra de fem nordiske allmennkringkasterne. Utvalget skal ha en klar nordisk (les: ikke-amerikansk) profil med vekt på film, drama underholdning og dokumentar. Prosjektet er nok et eksempel på en allianse der statskringkasterne i en nær fremtid slett ikke tar lisensinntektene for gitt.

- Sentralt i NRKs strategi er å skape allianser som kan skape grunnlag for NRK til å kunne konkurrere i et sterkt konkurranseorientert og kommersielt marked. Samarbeidsavtalene med Telenor og Canal Digital er et uttrykk for at vi nå har etablert solide allianser med aktører med norsk og nordisk forankring, og som samtidig har et perspektiv i forhold til den internasjonale utviklingen, sier kringkastingssjef Einar Førde i en pressemelding.

Administrerende direktør Stig Eide Sivertsen i Telenor TV-Distribusjon (tidligere adm.dir. i Nettavisen) sier at avtalen med NRK sikrer Telenor et langsiktig forhold til en sentral innholdsleverandør i det norske og nordiske markedet. Partene får synergier ved å utfordre hverandre til å utvikle digitale produkter og tjenester som markedet i fremtiden vil etterspørre.

Til toppen