JUSS OG SAMFUNN

Stavanger Aftenblads nettutgave vil fjerne lillebror-stemplet

Som første papiravis i landet startet Stavanger Aftenblad denne uken lokale TV-sendinger på nettet. Nettredaksjonen vil bort fra stempelet som "en halvdårlig lillebror" til papirutgaven og ønsker seg integrering av en lokal-TV-stasjon neste år.

Hilde Nyman
2. nov. 1999 - 14:01

- Det er jo mange årsaker til hvorfor vi satser på TV-sendinger på nettet. En grunn er nettets karakter som gjør at man kan lenke til forskjellige typer stoff. Her i Stavanger Aftenblad har nettutgaven med rette blitt beskyldt for å være halvdårlig lillebror til papiravisa. Vi synes vi bør komme oss videre fra denne imagen og dette er én måte å bidra til det, sier Tormod Eikill, leder for avisens internettredaksjon.

Aftenbladets nettutgave startet denne uken med å sende TV-sendinger fra TVVest, en av stasjonene i TVNorges nettverk av lokal-TV-er. Internettbrukerne må ha installert Real G2 på sin maskin for å kunne se sendingene.

Avisen kom med sin første internettutgave 1. oktober 1996 og var i så måte en av de aviser som tidlig kastet seg på internettbølgen. Nå er nettet del av den generelle satsingen til aviskonsernet.

Stavanger Aftenblad har tidligere hatt som målsetting å være den viktigste avisen i fylket, men nå er målet endret til å være den viktigste nyhetsformidleren i fylket.

Slik Eikill har forstått denne endringen i målsetting, innebærer det en bredere satsing på andre medier i tillegg til den over 100 år gamle papiravisen.

- Det jeg gjerne skulle ønske ville skje etter hvert, er å få TVVest enda tettere knyttet til Stavanger Aftenblad. Vi vil at de skal gå inn i det daglige redaksjonelle miljøet. Jeg ser for meg en svær sentraldesk. Da hadde man fått integrert alt , og vi ville føle oss som en hel organisasjon som slapp å ta inn i oss den gamle organisasjonskultur, sier Eikill.

Hans håp er at dette kan skje i løpet av år 2000.

Les mer om idéen her:


På nettsidene hvor programmene skal legges ut, er allerede innslagene delt opp i sekvenser, slik at seerne selv kan velge ut de innslagene de vil se.

I dag produserer TVVest lokalnyheter på TVNorges frekvens, og disse sendingene kan sees av innbyggere i Rogaland fylke. TV-stasjonen har uttrykt at et mål med å også tilby TV-sendingene på nettet er å nå ut til seere som i dag ikke kan få inn disse sendingene på vanlig TV.

- TVVest vil nå ut til rogalendinger, som for eksempel studerer andre steder i landet eller utenfor Norges grenser. Vi i Stavanger Aftenblad sier at vi er først og fremst for rogalendinger i Rogaland, det er der skal vi være best. For vår målgruppe håper vi på å kunne tilby en tilleggstjeneste hvor man ikke er bundet av sendetider. Vi har også planer om å bruke det motsatt på nettutgaven, det vil si å lenke til klipp i nyhetssendingene. Vi regner med at vi kan bli et ganske viktig supplement. Vi vil bygge opp et bibliotek i tekst og video for å gi publikum et unikt tilbud, sier Eikill.

Foreløpig skal kun en ukes sendinger være tilgjengelig på nettet, men på sikt utelukker ikke Eikill at dette kan representere en mulig inntektskilde for Stavanger Aftenblad.

- Vi har diskutert det redaksjonelle arkivet som vi i dag har digitalt, men ikke har lagt ut på nettet. Det vil nok bli lagt ut om ikke lenge, og det er ikke unaturlig å tenke på dette som betaltjeneste. Det samme kan gjelde video-arkivet vi etter hvert vil bygge opp. Jeg tenker meg dette som noe tilsvarende og kan bli tilbudt i en pakke av bakgrunnsinformasjon folk er villige til å betale for, sier Eikill.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.