JUSS OG SAMFUNN

Stem på Internetts viktigste nordmann

Her er de 25 kandidatene til tittelen Internetts viktigste nordmann. Hjelp oss med å stemme frem vinneren.

Morten Øverbye
3. okt. 1997 - 20:07

Kandidatene er valgt ut fra forslag vi har fått fra digi.no-leserne. Noen av kandidatene har vært med å utvikle Internett fra den spede begynnelse i Norge, andre er nominert for sin innsats for å kommersialisere Internett, mens atter andre har kommet med ut fra sin aktivitet på nettet.

Når resultatet er klart vil vi kåre en vinner og presentere Ti-på-topp listen.

Mange gode kandidater har ikke kommet med på denne listen. Vi vil legge ut en egen artikkel om disse.

Herfra er det helt opp til deg å bestemme Internetts viktigste nordmann. Nedenfor finner du mer informasjon om den enkelte kandidat. Gå deretter til stemmesiden for å stemme frem dine kandidater.

Andreas Heldal-Lund,
idealisten

Stavanger-mannen som har drevet nettsidene Operation Clambake. På tross av trusler fra scientologikirken og utestengelse fra ettergivende nettleverandører, har Heldal-Lund klart å opprettholde Internetts viktigste kilde til informasjon om sekten.

Bent Brugård,
markedsvisjonæren

Fra tiden i Telepost Communication, senere Telenor Online, senere Telenor Nextel, har Bent Brugård hele tiden vært visjonæren som så Internett som en markedsplass med potensial.

Bente Sollid,
førstedamen

Molde-jenta som har blitt det norske Internetts ubestridte førstedame og som gjennom selskapet Digital Hverdag har vist at det er mulig å tjene penger på nett selv om en ikke har adresse i Nydalen.

Bjørn Hell Larsen,
vaktmester av no.

Fikk USENET til Norge. Som moderator på USENET ble Hell Larsen kalt no.s konge, men ser seg selv mer som vaktmesteren av no.

Børre Ludvigsen,
først med hjemmet på Internett

Var den første som la ut hele hjemmet sitt på Internett. Professor i multimediaarkitektur ved Høgskolen i Østfold og ansvarlig for http://almashriq.hiof.no som er en multimediagateway til Libanon.

Erik Meyn,
cyberjournalist

TV-fjeset som har bekreftet alle fordommer andre mennesker måtte ha mot nettbrukere. Skremte vekk nok nye brukere til at båndbredden fortsatt er akseptabel for dagens norske nettbrukere.

Erik Naggum,
profesjonell fundamentalist

Kjent for sin aggressivitet overfor mennesker som soler seg i sin egen uvitenhet. En profesjonell fundamentalist som holder liv i norsk USENET.

Erling Maartmann-Moe,
leder for New Media Science

Forskningssjef for Interaktive Medier hos Norsk Regnesentral før han gikk over i stillingen som leder for New Media Science. En av de viktigste begrunnelsene for at norske bedrifters internettbudsjetter har vokst de siste årene.

Gisle Hannemyr,
informasjonsteolog

Evangelisten som utrettelig har misjonert for Internett og world-wide web og som har vært sentral i oppbyggingen av Oslonett, som senere ble Schibsted Nett, som igjen ble Scandinavia Online.

Hilde Lovett,
forskningsjef

Som forskningssjef i Norsk Regnesentral innen områdene datadistribusjon, distribuert multimedia og brukergrensesnitt, er Hilde Lovett en av de viktigste utviklerne av morgendagens Internett.

Håkon Wium Lie,
stilsettets oppfinner

Satte opp den første norske webserveren MultiTorg. Arbeider nå med stilsettspesifikasjonene hos W3C, et publiseringsverktøy som kommer til å gjøre Internett til et mye mer fleksibelt medium. Enkelt fortalt gjør stilsett det lettere å bestemme hvordan en nettside skal se ut.

Jørn Lyseggen,
utviklingssjef i EUnet Media

Med hovedfag i kunstig intelligens, har Lyseggen vist å kunne kombinere teknologisk avanserte løsninger med kommersiell tenkning. Som utviklingssjef i EUnet Media, leder Lyseggen ikke bare en av Norges, men kanskje også en av Europas viktigste utviklingsavdelinger.

Marianne Evang,
nettbrukeren

Har fått sine hjemmesider kåret til Norges beste hjemmesider tre år på rad. Marianne Evang representerer den største gruppen (nettbrukerne) og den mest savnede gruppen (kvinnene).

Morten Stensland,
visjonæren

Mannen som "så" framtida, og som lenge forsøkte å få VG med på Internett. Og som etter å ha gitt opp ble direktør i SN. Kanskje er det han som egentlig er "skyld i" at VG-nett er et av Norges mest populære treff-steder?

Odd de Presno,
journalist

Journalist i Datatid og attraktiv seminarholder både nasjonalt og internasjonalt. En av dem som startet BBS-nettene. Disse nettene av

elektroniske oppslagstavler var forløpere til mye av virksomheten på Internett i dag.

Per Einar Dybvik,
evangelisten

Evangelisten som til slutt fikk Telenor til Internett med MultiTorg, Norges første webserver. Var ansvarlig for utviklingen av Norges eneste nettleser, Opera, som han startet i 1993, før Netscape var etablert. Er i dag leder av Neo Interaktiv.

Pål Spilling,
en av forfedrene

En av initiativtakerne til Internett i Norge tidlig på syttitallet. Sammen med Yngvar Lundh fikk han FFI/TF/Norsar-miljøet på Kjeller koblet opp til ARPAnet allerede i juni 1973. Har satt i gang studieretningen telematikk ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo. Er i dag forsker ved UNIK.

Rolf Nordhagen,
en annen av Internetts forfedre

Informatikk-professor. Av mange kalt det norske Internetts far. Som sjef for EDB-senteret ved Universitetet i Oslo, spilte Nordhagen en sentral rolle i etableringen av Nordunet i 1985. Dette nordiske samarbeidet varte til 1991, siden ble prosjektet hetende Uninett.

Steinar Kjærnsrød,
webens olympisk mester

En av de første til å se det kommersielle potensialet i Web i Norge. Arkitekten bak planleggingen og gjennomføringen av Lillehammer-OL på Web i 1994. OL-stuntet sprengte de transatlantiske linjene, og skapte både i Norge og ute i verden over natten en helt ny bevissthet om betydningen av Internett som kommersielt medium.

Stig Herbern,
strategen

Posisjonerte sitt selskap Telenor Media som Teleposts sterkeste konkurrent, og var dristig nok til å la visjonærer som Per Einar Dybvik og Torbjørn Teigen slippe til med Origo som det første profesjonelle redaksjonelle produktet på web.

Ståle Schumacher,
krypteringsidealisten

Nordmannen som lurte amerikansk krypteringspoliti trill rundt ved å eksportere kildekoden til PGP ut av USA på papir. Dermed omgikk han det elektroniske eksportforbudet og gjorde USAs mest solgte krypteringsprogram tilgjengelig for resten av verden.

Tor Egge,
ftp-idealisten

Har utviklet Norges mest besøkte søketjeneste og nettsted, FTPsearch. Men i stedet for å bli søkkrik, har idealisten Egge gjort sin tjeneste gratis tilgjengelig for alle, mens amerikanere har stukket av med den kommersielle versjonen.

Tron Øgrim,
nettoriginalen

Fra sin virtuelle stein dukker Øgrim opp som en radikal nettoriginal med forfriskende meninger om det meste.

Yngvar Lundh,
en av Internetts forfedre

Enda en kandidat til tittelen "det norske Internetts far". Allerede i 1973 fikk Lundh FFI/TF/Norsar-miljøet på kjeller knyttet opp til ARPAnet. Norge var da (sammen med Storbritannia) det første land, utenom USA, som ble koblet til nettet.

Øystein Homelien,
grunnlegger av Powertech

Startet Powertech sammen med Henrik Dramstad i 1993. Som en av de yngste gründerne på nettet, er Homelien fortsatt en av de viktigste alternativene til de store nettaktørene som Telenor Nextel og EUnet.

Fra nå er det helt opp til deg å bestemme Internetts viktigste nordmann. Det kan du gjøre fra stemmesiden. Avstemmingen vil foregå frem til torsdag 9. oktober klokken 12:00. Vinnerne vil bli presentert i digi.no fredag 10. oktober.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.