JUSS OG SAMFUNN

Stemmefiske på Internett

Presidentvalgkampen i USA utspilles i år også på Internett. Under søndagens valgdebatt mellom president Bill Clinton og presidentkandidat Bob Dole foretok Digital Equipment en måling på nettet der registrerte velgere kunne fortelle hva de mente om kandidatene mens debatten foregikk på TV.

Frode Eriksen
8. okt. 1996 - 11:15

Velgerne kunne med enkle klikk fortelle hvordan de mente debatten var, om ens eget syn ble påvirket eller om en hadde endret mening som følge av TV-debatten.

Digital Equipment forlangte bare en ting av de som deltok i denne meningsmålingen; de måtte enten se debatten på TV, eller høre den på radio. Deretter var det bare å markere sine meninger, enten om en var enig eller uenig i kandidatene. Resultatene ble publisert like etter at debatten ble avsluttet.

Digitals meningsmåling fortalte at det var Bob Dole som fikk flest nye sympatisører som en følge av denne første debatten. For de aller fleste var synet på kandidatene uendret.

Digital ligger ikke på latsiden. Denne målingen følges opp av lignende målinger under debatten mellom visepresident Al Gore og visepresidentkandidat Jack Kemp den 9. oktober og den andre av de to presidentduellene den 16. oktober.

- Dette gir de politiske kommentatorene et nytt redskap for å vite hva det amerikanske folket mener, sier prosjektansvarlig for den elektroniske undersøkelsen, David Jefferson til Cnet News. Han mener at denne form for målinger vil få folk til å høre godt etter hva kandidatene virkelig sier, før en gir sin reaksjon.

Mark Kuhn, som er kordinator i kommisjonen for presidentdebattene, sier at denne form for målinger gir folk i utlandet samme anledning som folk i USA til å delta i debatten.

Allerede nå er det klart at flere stater i USA vil publisere valgresultatene fortløpende på valgdagen den 5. november. Blant annet i California foreligger det slike planer.

Et annet utslag Internett har gitt er beskyldninger mot Bob Doles kampanje om spamming mot intetanende velgere. Flere velgere har fortalt om uadressert elektronisk post som har inneholdt informasjon om Doles kampanje og kritikk mot Clintons kampanje. Ledere for Doles valgkamt benekter beskyldningene om spamming.

Vel 48,000 republikanske velgere er registrert i et eget adresseregister og mottar hver uke via elektronisk post med slagord som: "Bob Dole. The Better Man. For a Better America."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.