JUSS OG SAMFUNN

– Stemmer dette går jeg av

Mistanke om milliard-korrupsjon rammer svensk telegigant.

TeliaSonera, med konsernsjef Lars Nyberg i spissen, er i hardt vær som følge av anklager om korrupsjon og medvirkning til hvitvasking av penger i forbindelse med virksomheten i Usbekistan.
TeliaSonera, med konsernsjef Lars Nyberg i spissen, er i hardt vær som følge av anklager om korrupsjon og medvirkning til hvitvasking av penger i forbindelse med virksomheten i Usbekistan. Bilde: TeliaSonera
20. sep. 2012 - 11:24

Det svenske TV-programmet Uppdrag Granskning på SVT1, sendte onsdag en reportasje der det ble hevdet at det svenske teleselskapet TeliaSonera skal ha betalt milliardbeløp til en kvinne med nær tilknytning til regimet i Usbekistan.

Pengene skal ha blitt utbetalt i bytte mot tilgang til lukrative mobil-lisenser i landet. Saken kommer etter at Uppdrag Granskning, som er et anerkjent magasin med granskende journalistikk, tidligere i år sendte en reportasje om TeliaSoneras forretningspraksis i ulike østblokk-land.

Ifølge Uppdrag Granskning skal TeliaSonera ha betalt ut 2,2 milliarder svenske kroner til et selskap i Gibraltar. Selskapet tilhører en usbekisk kvinne som skal være en tett rådgiver til datteren av landets diktator Islam Karimov. Diktatorens datter skal være den som uformelt styrer landets telekommunikasjonssektor. I Sveits skal myndighetene ha startet granskning av kontoen til den usbekiske kvinnen.

Innslaget og saken fra Uppdrag Granskning kan du se og lese på denne siden.

TeliaSonera mener på sin side at de ikke har gjort noe galt i saken.

– Vi har betalt ut penger til et selskap som har vært den rettmessige eieren av frekvenser og lisenser i Usbekistan, noe som vi behøvde for å drive telekom-virksomhet i landet. Vi har undersøkt at den personen som representerte selskapet hadde mandat til å gjøre dette, og deretter har vi ikke hatt mulighet til å belegge om det fantes andre personer bak eller hvem det er, sier TeliaSoneras kommunikasjonsdirektør Cecilia Edström til Uppdrag Granskning.

Etter at avsløringen ble kjent onsdag kveld, gikk TeliaSoneras konsernsjef Lars Nyberg på banen. På Sveriges radio P1s morgenprogram Morgon sa han at han er overbevist om at de hverken har betalt bestikkelser eller medvirket til hvitvasking av penger.

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter sa TeliaSonera-toppen at det er planlagt en ekstern granskning av selskapets disponeringer i forbindelse med de usbekiske lisensene. Han medgir at TeliaSonera vil ha «jätteproblem» om mistankene stemmer.

Hva gjør du da, spør P1 Morgons programleder

– Avgår, antar jeg, svarte Nyberg.

Nyberg og TeliaSonera hadde også en pressekonferanse om anklagene torsdag formiddag. Den kan du se i opptak på denne siden.

På pressekonferansen understreket Nyberg igjen at de at de ikke har betalt ut noen bestikkelser eller gjort noe galt, men bekreftet igjen at han har satt igang en ekstern granskning. Han understreket også at han var bekymret for forholdene i Usbekistan, som er et undertrykkende regime med flere menneskerettighetsbrudd på samvittigheten.

Han fortalte også at de vurderer å forlate Usbekistan som marked, i lys av utviklingen i landet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.