IBM Services

Stemningen internt skal være pill råtten: Ansatte i kritisk miljø i IBM ønsker å si opp etter allmøte

Nye masseoppsigelser i IBM Services.

IBM flyttet inn i nye kontorer på Tøyen for to år siden. Illustrasjonsfoto.
IBM flyttet inn i nye kontorer på Tøyen for to år siden. Illustrasjonsfoto. (Foto: Dyrvik arkitekter)

Nye masseoppsigelser i IBM Services.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

IBM opplyste i allmøte denne uken at det blir nye masseoppsigelser i selskapet. Det er primært tidligere Evry-ansatte som blir rammet i kuttrunden.

I løpet av neste uke vil aktuelle ansatte i IBM Services få tilbud om sluttpakker. Pakkene skal etter det digi.no erfarer gi de ansatte én måned etterlønn per år de har vært ansatt i selskapet – med begrensning på 12 måneder.

Går i underskudd

digi.no får opplyst fra uavhengige kilder at kuttene rammer så mye som 30 til 40 prosent av staben.

I 2017 hadde selskapet 336 medarbeidere, og et underskudd på to millioner kroner, ifølge Proff.

Kuttrunden vil påvirke ansatte i Norge og Europa, får digi.no opplyst. På nåværende tidspunkt skal stemningen internt i selskapet være pill råtten.  

Les også

– Vi fortsetter å tilpasse vår organisasjon mot «high-value» segmenter i IT-markedet, samtidig som vi ansetter folk innenfor nye nøkkelområder som leverer verdi for våre kunder og IBM, sier kommunikasjonssjef Otto Backer Solberg til digi.no og fortsetter: 

– IBM har informert arbeidstakergrupperinger i Norge – og er opptatt av å ha en god dialog med dem. Dette betyr at vi vil ta dialogen der og ikke gjennom media. Vi kommer ikke til å kommentere saken ytterligere så lenge prosessen pågår. 

Milliardavtale med Evry

I 2015 overtok IBM 332 Evry-ansatte da selskapet satte bort mye av sin tekniske drift til det amerikanske selskapet. Det var Evrys miljøer for drift av stormaskin, nettverk og midrange som ble overdratt, til uttalt bekymring fra tillitsvalgte som mente at Evry rev sin egen grunnmur.

Milliardavtalen mellom Evry og IBM er langsiktig, og løper i ti år fra kontrakten ble undertegnet i 2015. Evry har i ettertid vært svært fornøyd med hvordan IBM har produsert tjenestene. 

Hans-Henrik Merckoll er norgessjef i IBM. Foto: Marius Jørgenrud

– Evry valgte IBM som partner for å få tilgang til skalerbare og repeterbare løsninger som Evry ikke fikk til selv i Norden.

– Det har ført til en rekke endringer, som utelukkende har vært til det bedre for kundene våre. Tjenestene er også blitt mindre personavhengige, sa konserndirektør Per Hove i Evry til digi.no i november 2017.

IBM Services har et stort fagmiljø som jobber med Norges bankinfrastruktur.

Om disse fagmiljøene rammes direkte er usikkert, men kilden digi.no har vært i kontakt med sier at folk i miljøet har ytret at de ønsker å slutte i selskapet uavhengig om de får tilbud om sluttpakker eller ei.

Om så er tilfelle kan det bli vanskelig for IBM i Norge å vedlikeholde den kritiske infrastrukturen, mener kilden. 

Tar risiko med stormaskinene

I oktober 2017 opplevde norske banker et 24 timers langt mareritt. Stormaskinene på Fet kollapset og flere millioner brukere – både i og utenfor Norge – ble rammet. Først etter nesten ett døgn klarte IBM og Evrys IT-teknikere å løse problemene. 

Analyser i ettertid av hendelsen viste at et I/O-kort i lagringsriggen hadde tatt kvelden. I stedet for en normal «failover»  ble systemet utilgjengelig.

Les også

Selv om denne infrastrukturen har nærmest 100 prosent oppetid, vil elektronikk feile en gang i blant. Når disse feilene kommer er umulig å forutse. Dette skal være en risiko IBM-ledelsen nå skal være villige til å ta, opplyser kilden til digi.no. 

IBM Services har de siste årene vært igjennom omfattende kuttrunder. I all hovedsak har det vært den tidligere Evry-avdelingen som har blitt rammet. digi.no hadde en sak om kuttrundene i IBM Services høsten 2017.

Den gangen skal kuttene ha påvirket rundt 100 stillinger i IT-giganten. Prosessen skal ha pågått frem til i fjor.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen