Stempler Nintendo som en miljøversting

I Greenpeace' nyeste rangering av elektronikkselskaper kommer Nintendo særdeles dårlig ut.

Stempler Nintendo som en miljøversting

I Greenpeace' nyeste rangering av elektronikkselskaper kommer Nintendo særdeles dårlig ut.

Greenpeace har siden august i fjor jevnlig publisert «Guide to Greener Electronics», en oppdatert rangering av kjente elektronikk-leverandørers holdninger til miljøvern og «grønn elektronikk». Den sjette utgaven av guiden, som kalles «Elektronikkguiden» på norsk, er nå tilgjengelig.

Nytt i denne utgaven er at man også har begynt å undersøke TV-er og spillkonsoller, i tillegg til PC-er og mobiltelefoner som har vært med helt fra starten. I alt 18 selskaper er med i rangeringen.

Tidligere har man dessuten sett mest på selskapenes policyer. Nå har Greenpeace dessuten tatt stikkprøver for å se om selskapene lever opp til sine forpliktelser.

    Les også:

Fire selskaper er nye i rangeringen siden sist. Dette er Sharp, Microsoft, Philips og Nintendo. Disse selskapene har inntatt de lite flatterende fire siste plassene. Det er mulig at selskapene som tidligere har havnet langt ned på listen, anser dette som så dårlig publisitet at de har skjerpet seg. Da er det i tilfellet håp også for de fire nykommerne.

Verst stilt er det med Nintendo, som har oppnådd null poeng i alle kriteriene som måles. Mye av årsaken til dette er at selskapet ikke har gitt noen som helst informasjon om selskapet rutiner for blant annet returordninger eller utfasingsplaner for bruken av giftige kjemikalier.

Ifølge Greenpeace har intet selskap tidligere greid å oppnå null poeng.

Greenpeace oppgir i en pressemelding at tester av både Nintendos og Microsofts spillkonsoller viser at disse inneholder store mengder bromerte flammehemmere.

Nokia har i alle de tidligere utgavene av guiden ligget på første eller andre plass. Nå raser selskapet ned til en niende plass. Årsaken er at det er blitt avdekket store huller i Nokias returordninger for gamle produkter. Dette gjelder både i Thailand, Filippinene, Argentina, Russland og India. Greenpeace mener dessuten at informasjonen om returordningene er forvirrende, at Nokias ansatte har ikke god nok trening, og at det i flere land ikke eksisterer informasjonen på innbyggernes eget språk.

Dermed har konkurrenten Sony Ericsson inntatt førsteplassen, selv om ikke alt er rosenrødt der i gården heller. Selskapet får skryt for forbedret rapportering om returordninger og nye PVC-frie modeller, men får likevel kritikk for returpraksisen.

Størst forbedring har Samsung gjort. Selskapet produserer flatskjermer uten PVC og mobiltelefoner uten bromerte flammehemmere. Dette gjør at selskapet tar spranget fra åttende til andre plass på listen.

Hele Elektronikkguiden finner du her.

Til toppen